Vernieuwde practicumhal Electrical Engineering TU Delft geopend

17 september 2015 door Webredactie Communication

Sinds 1 september beschikt de opleiding Electrical Engineering aan de TU Delft over een nieuwe onderwijshal met alle practica-en projectvoorzieningen van de opleiding. De ruimte van 1.500 m2 biedt met 115 labtafels plaats aan 250 studenten.

Op 16 september werd de hal feestelijk geopend en kreeg een nieuwe naam: Tellegen Hall. Electrical Engineering is een toekomstgericht vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt en dat vele toepassingen heeft, zoals: iPhone, zonnepanelen, Skype, MRI-scans, satellieten en robotica. Het vak levert belangrijke, maar soms minder zichtbare, bijdragen aan oplossingen van vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie, de gezondheidszorg en internet of things.

Naast een goede theoretische basis is `hands-on' practicum- en projectonderwijs van groot belang voor de opleiding. Elektrotechnische ingenieurs moeten in staat zijn theoretische kennis toe te passen op verschillende applicatiedomeinen. Daarom gaan bij de opleiding Electrical Engineering theoretisch onderwijs en opdrachten in het lab vanaf de eerste dag hand in hand. Technologische vernieuwing is vaak teamwerk, er wordt dan ook vrijwel altijd in projectgroepen gewerkt: studenten ontwikkelen bijvoorbeeld microchips, robots of high-tech audiofilters. De hal wordt ook gebruikt door bachelorstudenten van andere opleidingen, die bijvoorbeeld een minor volgen.

Bernard Tellegen

Tijdens de opening is de nieuwe naam van de hal (tot voor kort: de VEEMhal) onthuld: Tellegen Hall. Bernard Tellegen (1900-1990) studeerde Elektrotechniek in Delft. Na zijn studie werkte hij bij het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips. Daar vond hij in 1926 de penthode uit, een radiobuis, die later gebruikt werd in vrijwel elke radio of versterker. Van 1946 tot 1966 was Tellegen bijzonder hoogleraar aan de TU Delft en in 1970 kreeg hij er een eredoctoraat.Tellegen deed ook belangrijk theoretisch werk aan elektrische netwerken.

De opleiding Electrical Engineering en de studievereniging ETV vieren dit academisch jaar hun 110-jarige bestaan. De opening van de Tellegen Hall was voor beiden het startsein voor het feestjaar.