Met korting huishoudelijke hulp inkopen


Om te voorkomen dat veel banen in de thuiszorg verloren gaan, ontvangen gemeenten in 2015 en 2016 extra budget om te besteden aan huishoudelijke hulp. De gemeente Krimpenerwaard gebruikt dit budget om huishoudelijke hulp met korting aan te bieden aan verschillende groepen inwoners.

Voor wie?
Dit gereduceerde tarief voor huishoudelijke hulp is bestemd voor inwoners die mantelzorger zijn. De hulp kan gebruikt worden in de woning van de mantelzorger of in de woning van de persoon voor wie de mantelzorger zorgt. Ook inwoners die kortdurend ondersteuning in het huishouden nodig hebben,
omdat zij een ingrijpende verandering in hun persoonlijke situatie meemaken, kunnen deze hulp inkopen.

Hoe werkt het?
Deze inwoners kunnen via een digitaal systeem van het Landelijke Platform Dienstenvouchers, zelf huishoudelijke hulp inkopen tegen een tarief van EUR7,50 per uur. Er kan maximaal drie uur hulp per week worden ingezet.

Welke zorgaanbieders doen mee?
Agathos, TSN, Tzorg en Vierstroom doen mee aan deze regeling. Inwoners kunnen zelf kiezen bij welke van deze organisaties zij de huishoudelijke hulp inkopen. Met de gekozen aanbieder maakt u afspraken over welke werkzaamheden worden uitgevoerd en wanneer.

Inwoners met een indicatie voor hulp bij het huishouden
Deze huishoudelijke hulp via de dienstenvoucher is een algemeen toegankelijke Wmo-voorziening en komt niet in de plaats van de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp. Behoort u tot een van de doelgroepen, maar heeft u al een indicatie voor hulp bij het huishouden? Dan blijft de indicatie
bestaan en kunt u deze vouchers inkopen voor extra werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld: wassen en/of strijken van kleding, halen en opbergen van boodschappen en het verzorgen van een koude of warme maaltijd. Met de gekozen zorgaanbieder kunt u afstemmen welke werkzaamheden er worden uitgevoerd.

Registratie per e-mail
Het aankopen van de vouchers kan alleen digitaal, hiervoor is registratie met een werkend e-mailadres vereist. Het is mogelijk om deze hulp voor iemand anders in te kopen. Voorwaarde is dat het adres waar de hulp wordt ingezet, in de Krimpenerwaard ligt.

Vragen?
Via www.krimpenerwaard.nl (klik door naar Inwoners en Samenleving en zorg) heeft u toegang tot het aankoopsysteem, daar leest u ook de spelregels.

Twijfelt u of u tot een van de doelgroepen behoort of heeft u vragen over de regeling? Dan kunt u contact opnemen met de welzijnsstichting in uw buurt, of het loket Samenleving en Zorg van de gemeente Krimpenerwaard.

Stichting Welzijn Ondersteuning Bergambacht/Vlist (SWOB/V)
Telefoon: (0182) 350 012, e-mail: info@swobergambacht.nl.

Stichting Welzijn Ondersteuning Schoonhoven (SWOS)
Telefoon: (0182) 381 886, e-mail: meldpunt@swoschoonhoven.nl.

Stichting Welzijn Ouderkerk/Nederlek (stichting WON)
Telefoon: (0180) 522 045, e-mail: info@stichtingwon.nl.

Gemeente Krimpenerwaard Loket Samenleving en zorg
Telefoon: 14 0182, e-mail: info@krimpenerwaard.nl.