FNV blij met nabetaling ijzervlechters


* 17-09-2015
* Ron Sinnige
* 0

De gemeente Groningen gaat zorgen voor een nabetaling aan de onderbetaalde ijzervlechters, die werkten aan het Forum en de Sontbrug in Groningen.

Gisteravond tijdens de vergadering van de raadscommissie van de Gemeente Groningen deed wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), in het bijzijn van een aantal van de ijzervlechters, deze toezegging.

Helga Tienkamp, bestuurder FNV: "Het heeft veel te lang geduurd, maar nu is er gelukkig positief nieuws voor deze harde werkers. Groningen laat zijn sociale gezicht zien."

De wethouder gaf aan overleg te hebben met hoofdaannemer BAM en onderaannemer BCS. Hij staat garant voor betaling als deze ondernemingen in gebreke blijven. Voor de kerst ontvangen de ijzervlechters het achterstallige loon. "Toch bijna een maandsalaris, da's een mooi kerstkadootje", reageerde
een van de ijzervlechters.

De FNV stelde in november 2014 de gemeente , hoofdopdrachtgever van deze bouwprojecten, op de hoogte van de onderbetaling. De gemeente voelde zich echter niet geroepen dit aan te pakken en schoof de verantwoordelijkheid af op de vakbonden en de Inspectie SZW.

Op verzoek van de FNV heeft de Inspectie SZW onderzoek gedaan en de FNV voorzien van bewijsmateriaal over de loonbetalingen. Het rapport van de Inspectie bevestigde de bevindingen van de FNV.

Met het Inspectierapport in de hand vroeg de bond burgemeester en wethouders opnieuw op te treden, maar deze gaven nog steeds niet thuis. FNV heeft daarop het uitzendbureau gedagvaard in kort geding om tot nabetaling over te gaan. Een paar weken voor de rechtszitting bleek het uitzendbureau
met de noorderzon vertrokken. Met het vonnis van de rechtbank meldde FNV zich weer bij de gemeente Groningen met het verzoek zorg te dragen voor een correcte nabetaling aan de onderbetaalde ijzervlechters.

Tienkamp: "Als hoofdopdrachtgever moet de gemeente zorgen dat op haar bouwlocaties gewerkt wordt volgens wet- en regelgeving. Cao's moeten worden nageleefd en de gemeente zal daar een actieve rol in moeten spelen."

De nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies verwacht van hoofdopdrachtgevers dat zij misstanden voorkomen, en adequaat oplossen als die zich toch voordoen.

Tienkamp: "Wil de gemeente onderbetaling voorkomen op haar bouwlocaties dan zal zij haar aanbestedingsvoorwaarden, inkoopbeleid en contracten behoorlijk moeten aanscherpen. Gelijk loon voor gelijk werk moet daarbij het uitgangspunt zijn!"