Leerplichtverslag 2013 - 2014 vastgesteld


17 september 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg heeft het Leerplichtverslag 2013-2014 vastgesteld. In totaal waren er in het schooljaar 2013-2014 14.478 leerplichtige leerlingen in de leeftijd van 5 tot 23 jaar.

De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat deze jongeren een goede start krijgen. Daarbij hoort een goede opleiding. Schoolverzuim komt in veel verschillende vormen voor; van te laat komen op school tot meervoudige problematiek in het gezin. De leerplichtambtenaar controleert op een
aantal vormen van verzuim.

Zonder toestemming tijdens schooltijden op vakantie gaan wordt luxe verzuim genoemd. Deze vorm van verzuim heeft de afgelopen jaren veel aandacht gehad van de gemeente en het resultaat hiervan is zichtbaar. Het luxe verzuim is teruggelopen van 90 gevallen in 2011 - 2012 tot 59 gevallen in 2013
-2014.

Signaal verzuim
Bij signaal verzuim hangt het verzuim samen met achterliggende problemen bij leerlingen. Dit verzuim is in de loop van de jaren toegenomen. In 2011 - 2012 waren dit 183 gevallen en in 2013 - 2014225 gevallen. De gemeente heeft hierop ingespeeld met een aantal acties zoals het invoeren van een
spreekuur op scholen, deelname van leerplichtambtenaren in Zorg Advies Teams van scholen en de gele kaart als waarschuwing bij beginnend schoolverzuim.

Omdat de overgang van VMBO naar MBO een risicomoment is voor uitval en voortijdig schoolverlaten, is er in de zomervakantie aandacht geweest voor 24 leerlingen die nog niet hadden aangegeven naar welke MBO zij naar de vakantie zouden gaan. Uiteindelijk hebben vrijwel al deze jongeren zich
alsnog ingeschreven bij een opleiding.

Maandagochtendverzuim
In samenwerking met Tactus is er een actie geweest rond maandagochtendverzuim. Gebruik van alcohol en drugs in het weekend leidt soms tot verzuim op maandagochtend. Dit is vaak een signaal voor meer spijbelen, verminderde motivatie en verslechterende schoolprestaties.

Op acht opeenvolgende maandagochtenden is gecontroleerd op verzuim. De leerplichtambtenaar onderzocht vervolgens wat er speelde bij leerlingen die twee van de acht maandagen verzuimden of te laat kwamen. Zij kregen een verzuimgesprek.

Regionale samenwerking
Mede dankzij een samenwerking in de regio, heeft de gemeente Hardenberg alle doelgroepen in beeld, ook de groep jongeren van 18 jaar en ouder. Voor de aanpak van verzuim en voortijdig schoolverlaten onder deze groep jongeren, werkt de gemeente Hardenberg nadrukkelijk samen in de regio.

Daarnaast is de samenwerking gezocht met regionale MBO-scholen en de lokale Samen Doen teams om deze jongeren te begeleiden richting de arbeidsmarkt of een ander passend traject.