Stimuleren grensoverschrijdende arbeidsmarkt leidt tot nieuw Grensinfopunt in Maastricht

Op woensdag 16 september ondertekende gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Arbeidsmarkt) samen met de Euregio Maas-Rijn en zeven gemeenten* een realisatie-overeenkomst voor het steunpunt voor grenswerkers en bedrijven. Het zogenaamde grensinfopunt (GIP), dat zal vestigen op Centre Ceramique, heeft als doel om (potentiele) werknemers en werkgevers zo goed mogelijk te informeren en adviseren over gevolgen van grensarbeid. *(Maastricht, Eijsden-Margraten, Beek, Sittard-Geleen, Valkenburg, Meerssen en Stein)

Samenwerking met Belgie

De Provincie stelt een bedrag van EUR 310.000,- beschikbaar voor een periode van vier jaar (2015-2019). De totale kosten voor deze grensinformatievoorziening, met fysiek loket in Maastricht, bedragen EUR 652.000,-. Bijzonder aan dit loket is dat met Belgie wordt samengewerkt, met de instellingen op het gebied van arbeidsbemiddeling (werkwinkels van de VDAB). VDAB staat voor Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding en biedt diensten aan zowel werkzoekenden, werknemers als werkgevers. Twee winkels van de VDAB (in Maaseik en Lanaken) worden ingericht als grensinfopunt.

In september 2012 werd al het grensinfopunt Aken-Eurode opgericht, in Kerkrade, gevolgd door een loket in Aken in 2012. Met de komst van die loketten is de situatie voor de Duits-Nederlandse kant verbeterd. Het grensinfopunt Aken-Eurode kent vele partners en het had in 2014 ruim 4700 unieke klanten (46% persoonlijk contact, 25% telefonisch en 29% mail). Er wordt informatie en advies verstrekt over onder meer belasting, verhuizen, pensioen, ziektekostenverzekering, enzovoort. Gedeputeerde Van Rijnsbergen: "Naast het bieden van goede informatie kan een grensinfopunt ook bijdragen aan het transparanter en aantrekkelijker maken van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. De pendel van Nederlands Limburg naar Belgisch Limburg is nog beperkt; hier liggen kansen voor de toekomst."

Drie steunpunten

Maastricht heeft daarmee drie steunpunten die bijdragen aan het ontsluiten van de Euregionale arbeidsmarkt. Het gaat dan om het Grensinformatiepunt voor grenspendelaars, het Holland Expatcenter South en het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM). Ook het expatcenter heeft een loketfunctie, bedoeld voor steun aan de vele expats die hun werk vinden in Zuid-Limburg. ITEM is niet voor directe hulp maar meer een kennisinstituut dat probeert de grotere problematiek achter de vragen bij de twee loketten in beeld te brengen. Uiteindelijk moet ITEM de juridische grenzen voor expats en grenswerkers gaan minimaliseren.

Foto: Johannes Timmermans. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen in het midden, met de ondertekende realisatieovereenkomst.

groep Ondertekening document gezamenlijk grensinfopunt 1