Introductie NLPO

Graag willen wij u informeren over de laatste ontwikkelingen binnen de bestuurlijke structuur van de lokale omroepsector in Nederland. Met meer dan 20.000 vrijwilligers en zo'n 500 vaste medewerkers vormt de sector een landelijk dekkend netwerk, diep geworteld in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.

De lokale omroepen, georganiseerd binnen de vereniging OLON, hebben in mei 2015 naast de vereniging een onafhankelijke stichting opgericht. Deze stichting voert de naam Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en is als sectorinstituut belast met het behartigen van de collectieve belangen van de lokale omroepen die zich omvormen tot streekomroepen.

Als directeur van de NLPO is (vooralsnog op ad interim basis) de heer Bernard Kobes (54) benoemd. Hij heeft een ruime ervaring in directiefuncties in de landelijke mediasector. Zo was hij directeur van NOB RTV, DutchView, Technicolor Broadcast Services en Ericsson Broadcast Services.

Kobes is als directeur van de NLPO verantwoordelijk voor een verdere professionalisering van de sector als geheel. De NLPO zal initiatieven ontplooien en nieuwe projecten initieren ter ontwikkeling van collectieve voorzieningen voor de lokale omroepen die een lokaal toereikend media-aanbod (LTMA) -conform een convenant tussen OLON/NLPO enerzijds en VNG anderzijds- bieden.

Middels een mantelovereenkomst is door de OLON het mandaat aan de nieuwe stichting gegeven om alle collectieve zaken voor de sector op te pakken. De stichting neemt daarmee in het komende jaar alle lopende activiteiten en contacten over van de vereniging OLON. Dit naast de door de stichting op te pakken nieuwe initiatieven op het gebied van technische infrastructuur, kennis, content, omgeving, bedrijfsvoering en implementatie van een keurmerk.

Wij zien uit naar een constructieve en positieve samenwerking in de nabije toekomst.