Eerste twee KGO-plannen goedgekeurd in Dinkelland

PERSBERICHT

Denekamp, 16 september 2015

Eerste twee KGO-plannen goedgekeurd in Dinkelland

Afgelopen weken heeft Dinkelland het eerste bestemmingsplan in het kader van de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO) vastgesteld. Aannemersbedrijf Gerwers uit Tilligte gaat met en dankzij deze regeling zijn bedrijf in het buitengebied uitbreiden. Ook Lesscher Installatietechniek uit Saasveld doet mee aan de regeling. Voor de uitbreiding van dit bedrijf ligt inmiddels een ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

De Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (hierna: kwaliteitsimpuls) biedt ruimte aan grootschalige uitbreidingen en nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied, onder de voorwaarde dat de aanvrager tegelijkertijd investeert in de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. De kwaliteitsimpuls is van toepassing op ontwikkelingen die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Dit is een nieuw instrument om ruimtelijke kwaliteit te realiseren en meer mogelijkheden te bieden tot maatwerk.

Compenseren

Op deze manier voorkomen of compenseren we aantasting van de omgevingskwaliteit en een verlies aan ecologisch en landschappelijk kapitaal door de nieuwe ontwikkeling. Dat er voldoende wordt gecompenseerd moet blijken uit een ruimtelijke onderbouwing. Hiervoor heeft de gemeente een kader opgesteld waarin het beoogde evenwicht tussen ontwikkeling van bebouwing en de investering in ruimtelijke kwaliteit is vastgelegd.

Verademing

Alex Lesscher van firma Lesscher is erg blij met de KGO-afspraken: “We waren eerst wel sceptisch, maar ik moet eerlijk zeggen dat alles reuze meeviel. De contacten met de gemeente verliepen erg goed. Er werd echt gedacht in mogelijkheden, dat vonden we echt een verademing. We hebben veel en continu geïnvesteerd in deze plek, dus we zijn erg blij dat we hier op een goede manier kunnen blijven. Ook wij maken hier graag een mooie plek van.”

Win win

Ook Peter Gerwers van aannemersbedrijf Gerwers is erg blij met de Kwaliteitsimpuls: “Mooi dat je iets voor je eigen gemeenschap terug kan doen in ruil voor dit plan. We willen graag in Tilligte gevestigd blijven dus voor ons was dit win-win. In Tilligte hebben we het Kerkepad in oude glorie hersteld. Ook hebben we een stukje natuur nieuw aangelegd. De gemeente deed ons ook voorstellen die mooi aansloten op wat wij doen als bedrijf. We zijn erg blij dat het zo is gelopen.”

Aangenaam verrast

Wethouder Eric Kleissen: “We hebben een prachtig buitengebied dat waar we trots en zuinig op zijn. Daarom willen we economische ontwikkeling en kwaliteitsverbetering hand in hand laten gaan. Prachtige voorbeelden van en een kwaliteitsslag en versterking van de economische kracht van ons buitengebied. We zijn aangenaam verrast door de inzet en de prachtige plannen van deze twee ondernemers. We hopen nog veel mooie KGO-initiatieven te mogen goedkeuren.”