Startersplatform Haarlemmermeer 14 oktober


Publicatiedatum:
woensdag 16-09-2015
Wie in de afgelopen drie jaar een eigen onderneming is begonnen of van plan is dat te doen, is woensdag 14 oktober van harte welkom op het Startersplatform Haarlemmermeer. Thema is: Denken in mogelijkheden.
Het Startersplatform is woensdag 14 oktober van 19.00-22.15 uur in het raadhuis in Hoofddorp. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze pagina.

Gastspreker is Jan van Setten, manager, coach en enter-trainer op de terreinen klantgerichtheid, (persoonlijk) leiderschap en organisatieverandering. Van Setten houdt van prikkelende vragen. Door te denken in kansen en mogelijkheden creeer je die ook, zegt hij.

"Kan dit Beter en Leuker?"


Volgens hem zou je die vraag (BEL-actie) een keer per dag moeten stellen aan je collega, klant of partner. Wie praat met Van Setten wordt overladen met tips. Vaak op een manier die je net even op het verkeerde been zet. En dat is precies zijn bedoeling.

"Weet je dat 95 procent van ons denken onbewust is of elke dag hetzelfde? Ik wil mensen positief in verwarring brengen, zodat ze hun `gedachtenwisselaar' aanzetten en nieuwe mogelijkheden en kansen gaan zien."



Dansen met de klant

`Geef geen antwoord op de vraag van je klant', is bijvoorbeeld zo'n tip. Huh? Van Setten:

"Het gaat erom dat je er eerst achter komt wat hij precies wil: wat heeft hij nodig en waarom? Ga daarover in gesprek. Dansen met de klant. Eerst echt contact maken, de vonk laten overspringen, en dan de klant meenemen vanuit jouw passie en deskundigheid. Doe dus niet zomaar wat een klant
vraagt, maar dat waar hij werkelijk behoefte aan heeft."



Topsport

Van Setten houdt van prikkelende vragen, zoals `hoe jaag je je klanten het snelst weg?'.

"Veel bedrijven doen klanttevredenheidsonderzoeken. Maar een klantontevredenheidsonzoek is veel interessanter. Ga eens na welke klanten je hebt verloren en waarom. Reden nummer een waarom klanten afscheid nemen, is gebrek aan aandacht. Zorg er dus voor dat je die geeft. Dat lijkt simpel, maar
het is topsport. Want iedere klant heeft een ander soort en een andere hoeveelheid aandacht nodig."



Mentale epo

Durf te kiezen waarin je schaars en aantrekkelijk wilt zijn. Hoe maak je van je klant een gratis verkoper? En wat doe je als een klant jou te duur vindt? Deze en nog veel meer onderwerpen komen op 14 oktober aan bod. Startende ondernemers die dit niet willen missen, zijn van harte welkom.


Programma 14 oktober

19.00 uur Inloop
19.30 uur Ontvangst door gastheer Marco Vork, Manager MKB, Rabobank Regio Schiphol
19.35 uur Welkomstwoord door wethouder Ap Reinders
19.40 uur Pitch over project Zaai door Sentini Grunberg
19.45 uur Zeepkistsessie (met maximaal vijf startende ondernemers)
20.05 uur Presentatie Jan van Setten
20.50 uur Netwerkborrel
22.15 uur Einde bijeenkomst


Zeepkist

Vijf deelnemers van het startersplatform kunnen hun onderneming drie minuten in de `spotlights' zetten. Hiervoor staat op het podium een heuse zeepkist. Aanmelden kan via ondernemersplein@haarlemmermeer.nl.


Zaai

Zaaien en oogsten. Daar draait het om bij Zaai Haarlemmermeer, een coachingstraject voor lokale startende ZP-ondernemers die hun business een boost willen geven. De kick-off is tijdens het Startersplatform op 14 oktober. Bezoekers van het Startersplatform maken kans op gratis deelname.
Aanmelden via Aanmelder.nl/zaai.


Coaching

Zaai is voor startende ondernemers die minder dan drie jaar actief zijn met hun bedrijf. De deelnemers krijgen gedurende drie maanden een-op-een coaching, workshops en masterclasses over alle facetten van het ondernemerschap. Zij versterken de kwaliteit en kwantiteit van hun netwerk en
vergroten hun acquisitie- en presentatievaardigheden. Het coachingstraject en de masterclasses worden verzorgd door Haarlemmermeerse partners. Het totale programma is een pilot van zes maanden. Er is plek voor twintig deelnemers.

Waarom voor startende ZP-ondernemers?

Het aantal Zelfstandig Professionals (ZP'ers) en startende ondernemers is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze groep wordt steeds belangrijker voor de (lokale) economie en werkgelegenheid. Wethouder Ondernemerschap Ap Reinders wil starters en ZP'ers daarom waar mogelijk ondersteunen. Hij
ziet hierbij niet alleen een rol voor de gemeente, maar ook voor andere partijen, zoals ondernemers- en belangenverenigingen en banken. Bij Zaai Haarlemmermeer snijdt het mes aan twee kanten: startende ondernemers krijgen gedurende een periode intensieve coaching en de samenwerking tussen
gemeente en starters en ZP'ers wordt geintensiveerd.


Nieuwe klanten

Zaai is in 2013 is ontstaan in Amstelveen en Aalsmeer. Inmiddels zijn er drie succesvolle edities geweest, waarbij ruim vijftig ondernemers `coaching on the job' hebben gehad. Van deze deelnemers heeft ruim dertig procent nieuwe klanten geworven binnen de drie coachingsmaanden. Enkelen hebben
volgens Zaai hun omzet binnen deze periode zelfs weten te verdubbelen.