Hacker leert bedrijven over cybercrime


Publicatiedatum:
woensdag 16-09-2015
Cybercriminaliteit bij kleine en middelgrote bedrijven neemt de laatste jaren fors toe.
Tijdens het seminar `Cybercrime: de hacker vertelt' leert Stan Hegt (hacker en Manager Risk Consulting bij KPMG) ondernemers hoe ze zich kunnen wapenen.

"Via internet worden bijvoorbeeld interessante klantgegevens of creditcardgegevens gestolen. Maar gelukkig staan ondernemers niet machteloos."

Seminar

Het seminar 'Cybercrime, de hacker vertelt', voor alle Haarlemmermeerse ondernemers, vindt plaats op woensdagavond 7 oktober in het raadhuis in Hoofddorp van 19.00.-22.45 uur. Aanmelden via www.rpcnoordholland.nl. KG ParkManagement organiseert het seminar in samenwerking met de gemeente,
politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC).


MKB

Stan Hegt:

"Tot voor kort waren het vooral grote ondernemingen en consumenten die getroffen werden door cybercriminaliteit. Inmiddels zijn MKB-bedrijven (midden- en kleinbedrijf) steeds vaker het slachtoffer. Waar de overheid de consument goed beschermt, wordt van de ondernemer verwacht dat hij weet hoe
hij om moet gaan met digitale risico's en dat hij op de hoogte is van de maatregelen die hij kan treffen. Vaak is dit niet het geval."



Misverstand

De kern van het seminar is simpel.

"Als je snapt hoe een aanval werkt, begrijp je ook waarom je bepaalde maatregelen moet treffen. Veel ondernemers denken dat ze goed beschermd zijn door een degelijk antivirus-systeem en een sterk wachtwoord, maar dat is een misvatting. Tijdig updates installeren en voorkomen dat een wachtwoord
herhaaldelijk wordt gebruikt zijn veel effectievere maatregelen."

Hegt laat tijdens het seminar zien hoe een aanval op internetbankieren werkt en wat hackers doen als de laatste updates niet goed zijn gedaan.

"Ook stel ik ondernemers de vraag waarom zij interessant zijn. Het antwoord helpt om de juiste oplossingen te vinden."



Niks ex-hacker

Hegt heeft inmiddels zo'n twintig jaar ervaring als hacker, waarvan de laatste vijftien jaar legaal.

"Ik was tien jaar toen ik voor het eerst een computer hackte. Veel computerspelletjes speelde je destijds met een joystick. Ik was daar niet handig mee en verloor altijd. Inbreken op de computer van vriendjes bleek ik wel te kunnen, omdat het een andere, creatieve manier van denken vraagt.
Geleidelijk aan ging ik op zoek naar steeds uitdagender omgevingen om te hacken. Juridisch overschreed ik een grens, maar ik handelde altijd vanuit een ethisch perspectief. Zodra ik een systeem gehackt had, nam ik contact op met de beheerder. Ik vertelde dat ik binnen was geweest en gaf tips
om het systeem beter te beveiligen. Op 15-jarige leeftijd werd ik door een organisatie benaderd om de beveiliging van hun systeem te testen. Ik mocht legaal hacken en verdiende er ook nog geld mee!"

Na een studie wiskunde en informatica ging Hegt aan de slag bij KPMG. Nu test hij met zijn team of bedrijven veilig zijn.


Niet machteloos

Hegt wil tijdens het seminar vooral de angst bij ondernemers wegnemen tegen cybercriminaliteit.

"Ik wil laten zien dat je er wat tegen kunt doen en geef praktische handvatten. Maar het begint met bewustwording. Je staat niet machteloos als je weet wat de risico's zijn!"