Start uitvoering laatste werkzaamheden in De Malpie


15 september 2015 Maandag 14 september is waterschap De Dommel gestart met de laatste werkzaamheden die bijdragen aan het herstellen van het grondwaterpeil in De Malpie. De Malpie is een natuurgebied dat in grote mate afhankelijk is van grondwater. Voor de start van de werkzaamheden was de
grondwaterstand in het gebied te laag. Daarom heeft het waterschap samen met Natuurmonumenten mogelijkheden in kaart gebracht hoe de natuurwaarden in dit gebied met aanpassingen in de waterhuishouding verbeterd kunnen worden.

De Malpie is een groot gebied. Daarom heeft het waterschap de herstelmaatregelen gefaseerd uitgevoerd. Het waterschap is in de zomer van 2012 begonnen met uitvoeren van de maatregelen om het gebied te kunnen vernatten. De aanpak van de DL12 vormt het laatste (deel)project. Een deel van deze
sloot wordt ondieper gemaakt, greppels die afwateren op de Dommel en de DL12 worden afgedamd en zijwatergangen en duikers worden aangepast. Om overlast te voorkomen wordt een pomp geplaatst. De werkzaamheden nemen ongeveer 4 weken in beslag.

Waarom natte natuur?

In Noord-Brabant is veel natuur afhankelijk van grondwater. De waterstand moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn om natuurwaarden optimaal tot z'n recht te laten komen. In De Malpie was de grondwaterstand bijna overal te laag. Hierdoor was dit prachtige gebied met uitgestrekte heide en
bijzondere vennen verdroogd. Een gevolg van deze verdroging was dat er slechts een beperkt aantal plantensoorten aanwezig is waardoor het geen geschikte leefomgeving biedt voor kwetsbare diersoorten. Door de vernattende maatregelen kan de natuur zich beter ontwikkelen.

Berekeningen hebben uitgewezen dat op enkele plaatsen, nabij de grens van natuur en landbouw, een hogere grondwaterstand tot overlast zou kunnen leiden. Met betrokkenen zijn daarom afspraken gemaakt over het zeer plaatselijk ophogen van het maaiveld.

Andere herstelmaatregelen

Voor de DL12 zijn de DL18.1, DL15 en DL7 al aan de beurt geweest. Deze sloten zijn gedempt of minder diep gemaakt. Hierdoor wordt er minder water afgevoerd, maar juist vastgehouden in het gebied. Bij elkaar opgeteld zorgen al deze kleine maatregelen ervoor dat het gebied natter wordt.

Financiering

Het herstellen van natuurgebied De Malpie wordt mede mogelijk gemaakt door financiele steun van de provincie Noord-Brabant en van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.