Restauratie baarhuisje van start


10-09-2015 In september start het Enkhuizer Aannemersbedrijf (EAB) met de restauratie van het voormalig baarhuisje in Hoogkarspel.

Het baarhuisje

Het baarhuisje, of lijkenhuisje, werd vroeger gebruikt om de lichamen van overledenen in op te baren. Vanaf 1872 waren baarhuisjes verplicht op elke begraafplaats, in verband met besmettelijke ziekten. Lichamen werden opgebaard tot het gevaar voor besmetting was geweken. Tegenwoordig wordt het
huisje alleen nog gebruikt als opslagruimte.

Het baarhuisje staat op de Algemene Begraafplaats aan het Raadhuisplein en dateert uit 1874. Opvallend aan het gebouwtje is de detaillering in neo-gotische stijl. De bouwkundige staat van het baarhuisje is de laatste jaren steeds verder achteruit gegaan. De gemeente is eigenaar van het
gebouwtje en laat het daarom restaureren.

Volgorde restauratie

Eerst worden de stalen vensters verwijderd om te worden gerestaureerd. Vervolgens wordt de vloer vernieuwd en het metselwerk van de gevels aangepakt. Ook de houten deur wordt gerestaureerd. De werkzaamheden zullen -afhankelijk van de weersomstandigheden- ongeveer vijf weken duren.

Gemeentelijk monument

In 2013 is gestart met het aanwijzen van nieuwe gemeentelijke monumenten. Als eerste is het baarhuisje in Hoogkarspel aangewezen.
10-09-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws, Monumenten