Dijkversterking Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven is geopend
Dijkversterking Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven is geopend
Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 september 2015- Laatste update: 15 september 2015 16:19 uur
Donderdag 10 september werd dijkverversterking Bergambacht-Ammerstol- Schoonhoven officieel geopend. Deltacommissaris Wim Kuijken, directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, dijkgraaf Hans Oosters en burgemeester van de Krimpenerwaard Tjerk Bruinsma onthulden gezamenlijk een panoramatafel bij Het Rode Licht langs de dijk en gaven daarmee de dijk symbolisch weer terug aan de bewoners. Aan de dijk is vijf jaar lang gewerkt.
Dijkversterking interview Bas 1280x640
Wim Kuijken: "Het is niet niks om vijf jaar lang zulke ingrijpende werkzaamheden voor je deur te hebben. Ik ben de bewoners zeer dankbaar voor het meedenken en voor hun flexibiliteit. Maar alleen met elkaar -hoogheemraadschap-aannemers-bewoners- kom je tot een prachtig en stevig resultaat. En dat laat deze dijkversterking zien".
De komende jaren versterken Rijkswaterstaat en de waterschappen ruim 1000 kilometer aan dijken, voor ruim zeven miljard euro. Dijkgraaf Hans Oosters kijkt met veel trots op het de dijkversterking terug. "In een dichtbevolkt gebied van Nederland met beperkte ruimte hebben we de dijk over een lengte van 5,7 kilometer versterkt met meerdere innovatieve technieken." Ook Jan Hendrik Dronkers benadrukt het innovatieve karakter van de versterking: "Nederland is nummer een in waterbouw. De degelijke en creatieve technische oplossingen, gekoppeld aan de samenwerking tussen overheden en burgers en de aannemer zoals hier bewijzen waarom".
Impact voor bewoners
Het werk aan de dijk had een grote impact op de bewoners, zo bleek ook tijdens een gesprek met bewoners van de Lekdijk. "Het hoogheemraadschap begreep dat het creeren en het in stand houden van draagvlak voor het project erg belangrijk is en heeft de afgelopen jaren dan ook zeer intensief gecommuniceerd met de omwonenden. Ik vond het erg mooi te zien dat de communicatie zo goed verliep. Doordat de omwonenden intensief betrokken werden bij de noodzaak van het werk, hadden zij doorgaans begrip voor de overlast', aldus Tjerk Bruinsma.
Ter gelegenheid van de opening is een boek verschenen: Leven en werken aan de Lek; een compilatie van verhalen van onder andere bewoners die over hun betrokkenheid bij de dijk vertellen en hoe zij de werkzaamheden hebben ervaren.