Gaten door miljardenbezuinigingen geslagen, niet met miljoenen gerep..


* 15-09-2015
* Jose Kager
* 0

De FNV vindt dat de kabinetsbegroting van 2016 de verschillen vergroot: tussen werkenden en niet werkenden, tussen armer en rijker. Herstel van werkgelegenheid, een evenwichtige koopkrachtverdeling en herstel van publieke diensten is hard nodig.

Ton Heerts: "De werkloosheid is met 600.000 mensen, waarvan er veel langdurig werkloos zijn, nog steeds onaanvaardbaar hoog. Eerlijker verdelen van werk is absoluut noodzakelijk. Er is ruim 50 miljard bezuinigd sinds Rutte I en die bezuinigingen worden ook komende jaren nog doorgevoerd. Nu
komen enkele honderden miljoenen terug. Het zouden miljarden moeten zijn. Want de vele mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, bijvoorbeeld in de zorg, krijgen zo hun werk niet terug. Bij dit kabinet, vooral bij Rutte en Dijsselbloem, staat rendementsdenken voorop en ontbreekt de menselijke
maat."

Kloof verkleinen

De kloof tussen arm en rijk moet kleiner, maar de koopkrachtverdeling van het kabinet draagt daar niet aan bij en is onevenwichtig. De FNV wil dat bedrijven, die hun winsten de laatste 15 jaar hebben zien verdubbelen (100 miljard in 2000, 180 miljard in 2014), meer winstbelasting gaan betalen.

Getroffen

Mensen met een uitkering zijn zwaar getroffen door jarenlange bezuinigingen, zij zouden er meer dan de 0-lijn of een klein plusje op vooruit moeten gaan. Dat gaat ook op voor gepensioneerden.

Looneis verkleint kloof

De FNV heeft maandag een looneis gesteld waarbij mensen ook centen in plaats van procenten kunnen krijgen. Daarmee gaan mensen met lagere inkomens er relatief meer op vooruit. Dit is voor de FNV een van de manieren om de toenemende inkomensongelijkheid te bestrijden.

Doorgeslagen decemtralisatie

De decentralisatie naar de gemeenten is doorgeschoten, evenals de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. Nu krijgen gemeenten extra gelden voor bijvoorbeeld peuterspeelzalen en beschut werk, maar hebben niet de verplichting het ook daar aan te besteden. Dat moet geoormerkt geld worden.

Sociaal Akkoord

Jongeren met een beperking krijgen geen fatsoenlijke uitkering en het handhaven van beschut werk wordt niet uitgevoerd zoals in het Sociaal Akkoord afgesproken. Dat geldt ook de afspraken rondom het derde jaar WW.

De publieke dienstverlening moet niet nog verder onder druk komen door gemeentelijke willekeur, maar juist hersteld worden.

Echte banen

Ook toont het kabinet volstrekt onvoldoende visie op het terugdringen van onzeker werk. Ton Heerts: "Juist de overheid moet het goede voorbeeld geven en mensen echte banen aanbieden. Maar in de loondeal die deze zomer is gemaakt, ontbreekt elke afspraak hierover. Ook is het een gotspe dat 2,8
miljoen mensen getroffen worden in hun pensioen(opbouw) door een loonsverhoging voor 600.000 mensen. Die het natuurlijk ook voelen in hun pensioenopbouw. Die deal moet van tafel."

Positief

Positief in de kabinetsplannen is het aanpakken van schijnconstructies, van topinkomens, en het extra geld dat naar de kinderopvang gaat. De FNV roept de coalitiepartijen op, haar beleid tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bij te stellen op bovenstaande punten.