In ‘No place for a rebel’ strijdt een ex LRA soldaat voor acceptatie
In ‘No place for a rebel’ strijdt een ex LRA soldaat voor acceptatie
De documentaire No place for a rebel van Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos vertelt het verhaal van de zevenentwintigjarige Opono. Zestien jaar lang vocht hij in de meest onherbergzame gebieden van centraal Afrika als oorlogscommandant van het beruchte rebellenleger LRA van Joseph Kony. Sinds kort is hij thuis, waar hij opnieuw een strijd voert met zichzelf en met zijn omgeving, nu voor acceptatie en vergeving. Om de documentaire af te kunnen maken zijn de makers een crowdfunding campagne gestart op CineCrowd.
De moeizame re-integratie van oud LRA rebellen vormt een bedreiging voor de fragiele vrede in noord Oeganda, ondanks de economische groei die de regio doormaakt sinds de LRA in 2007 het land verliet. Waar de aandacht in de media vaak naar het verhaal van de kindsoldaten gaat, wordt in deze documentaire de stap daarna belicht. Wat als zij volwassen zijn en uitgerebelleerd en weer thuiskomen? In ‘No place for a rebel’ wordt de schaduwkant van dit conflict belicht: de pijn van deze vergeten generatie. Een film over veerkracht, eenzaamheid, angst en hoop.
Bekijk hier de trailer van No place for a rebel:
In de documentaire zien we hoe Opono, net ontsnapt uit de groepering die hem op zijn tiende ontvoerde, voor het eerst een burgerbestaan probeert op te bouwen en zich probeert aan te passen aan de maatschappij, tussen de mensen tegen wie hij zijn leven lang vocht. Alleen en zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de ongeschreven regels van zijn nieuwe burgerleven. Aan de realiteit kan hij echter niet ontsnappen. Begin 2015 wordt LRA topcommandant Dominic Ongwen opgepakt en overgebracht naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Opono's kameraad, ook als kind ontvoerd, wordt nu berecht. Aan Opono dringen zich vragen over schuld en verantwoordelijkheid op, die hem steeds verder van de gemeenschap verwijderen. Dan doet zich de kans voor om zich aan te melden bij het Oegandese leger. Opono staat nu voor een dilemma: óf thuis alleen blijven knokken, óf terugkeren naar het strijdveld om te vechten tegen zijn voormalig kameraden.
Documentairemakers Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos startten deze film vier jaar geleden en ontmoetten Opono in 2013 tijdens hun research, vlak nadat hij zich na zijn terugkeer in de Oegandese stad Gulu vestigde. “Toen wij Opono ontmoetten, liet hij ons meteen zien een overlever te zijn. Opono heeft het lef om het verhaal te delen dat honderden om hem heen verzwijgen. Zijn angst om veroordeeld te worden door zijn buren, de mensen tegen wie hij zijn leven lang vocht. Zijn strijd om vergeving en acceptatie. En zijn vastberadenheid om er met een flinke dosis humor iets van te maken. Opono doet ons keer op keer inzien dat het verhaal van terugkerende rebellen niet eindigt bij hun thuiskomst, maar dat het daar pas begint. Precies daarom móet deze film door de wereld gezien worden.”
Om de documentaire af te kunnen maken zijn de makers een crowdfunding campagne gestart op CineCrowd. Voor 30 september 2015 willen zij 20.000 euro opgehaald hebben. Het publiek kan dus helpen deze documentaire te realiseren. Meer informatie over de crowdfunding via: www.cinecrowd.com/noplaceforarebel.
CineCrowd
CineCrowd is het crowdfunding platform voor film. Op www.cinecrowd.com kunnen filmmakers hun ideeën voor films presenteren en pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en ook bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken. Sinds de oprichting in 2011 zijn meer dan 250 projecten succesvol gecrowdfund.