Campagne 'Zet een streep door discriminatie'


In september lanceerde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de nieuwe antidiscriminatie campagne van de Rijksoverheid.
Het thema van deze campagne is `Zet een streep door discriminatie'. De overheid heeft een voorbeeldrol in de bestrijding van discriminatie en neemt met deze campagne haar verantwoordelijkheid.

Zij erkent het bestaan van discriminatie in Nederland en beschouwt dit als een gedeeld probleem met een gedeelde verantwoordelijkheid om het aan te pakken.
Discriminatie is namelijk niet iets wat de `ander' overkomt, maar is iets waar iedereen te maken mee kan krijgen. We moeten ons ervan bewust zijn dat we allemaal vooroordelen hebben en daardoor misschien onbewust en onbedoeld anderen discrimineren.

De campagne richt zich op `alle discriminatiegronden. De nadruk ligt op het besef dat eenieder de verantwoordelijkheid heeft niet te discrimineren en in geval van discriminatie niet weg te kijken maar er actie op te ondernemen. Dit kan door gevallen van discriminatie te melden als we dit zelf
ervaren of wanneer we er getuige van zijn in onze omgeving. Maar ook door te erkennen waar we zelf (misschien onbewust of onbedoeld) discrimineren en daar verandering in brengen.
Maak een melding bij een Antidiscriminatievoorziening, het College voor de Rechten van de Mens, de Politie of als het om discriminatie op het internet gaat bij MIND (Meldpunt Discriminatie Internet). De vernieuwde website www.discriminatie.nl wijst mensen die gediscrimineerd worden de snelste
weg om melding te doen.

RADAR juicht het initiatief van deze campagne over het bestrijden van discriminatie toe. Een streep zetten door discriminatie is een mooi begin. Kijk voor meer informatie ook eens op www.radar.nl