Open Monumentendag 12 en 13 september 2015
Open Monumentendag 12 en 13 september 2015
Een weekend met aandacht voor kunsten en ambachten rondom buitenplaatsen in Kennemerland
Alkmaar, 3 september 2015 –Tijdens de Open Monumentendag op 12 en 13 september openen 9 buitenplaatsen in Kennemerland hun poorten voor publiek. Er zijn verschillende activiteiten op deze vroegere lusthoven van rijke Amsterdamse kooplieden. Voor meer informatie over tijden, prijzen en reserveringen zie http://www.cultuurcompagnie.nl/open-monumentenweekend
Programma zaterdag 12 EN zondag 13 september
Op Huis te Manpad in Heemstede komt u alles te weten over de kunst van het leifruit.
Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders het spannende spel ‘Sabotage op Leyduin’ in Vogelenzang en ook het huis Leyduin bezoeken.
Vrijwilligers vertellen u graag meer over de Kasteeltuin van Assumburg in Heemskerk. Ook toont het Heemskerks Beeldhouwerscollectief daar hun werk.
Paviljoen Welgelegen, zetel van de Provincie Noord-Holland, biedt dit weekend ook de kans het huis uitgebreid te bekijken en van de tentoonstelling te genieten.
De reizende fototentoonstelling ‘Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen’ van Kenneth Stamp is te bezichtigen in ISOO.nu in Beverwijk.
Programma zaterdag 12 september
Buitenplaats Akerendam in Beverwijk opent speciaal voor het weekend haar poorten.
Ook de Hartekamp in Heemstede is zeker een bezoekje waard.
Volg anders een unieke rondleiding over het landgoed Marquette in Heemskerk en geniet na met een bakje koffie op het prachtige terras van het restaurant.
Huis te Zaanen in Haarlem is echt een huis van TOEN en zij hebben een expositie van NU.
Programma zondag 13 september
Paradijs is de tentoonstelling die je kan bezichtigen op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-zuid.
Het hele weekend kan je van de tuin van Huis te Manpad in Heemstede genieten, maar op zondag zijn er ook nog lezingen over leifruit. Kijk voor het volledige programma, data en tijden op www.buitenplaatseninbeeld.nl.
Buitenplaatsen
Rijke Amsterdamse stedelingen leefden tussen 1600 en 1900 een intrigerend leven. Zij ontvluchtten de drukke, stinkende stad en trokken zich tijdens de vijf maanden tellende zomerperiode terug op hun weelderige buitenplaatsen. In hun gecreëerde lusthoven ontspanden de rijke kooplieden en genoten zij van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. Nederland telde rond de 6.000 buitenplaatsen, waarvan er circa 550 van bewaard zijn gebleven. Het programma Buitenplaatsen in Beeld maakt buitenplaatsen zichtbaar en bevordert samenwerking tussen diverse partijen.