AOb: `Beloften kabinet over loonsverhoging onderwijs boterzacht'
Anders dan het kabinet aankondigde, komt er geen vijfhonderd euro extra loon voor het onderwijs in september. Dat wordt in elk geval maanden later. Ook de hoogte van de beloofde 5,05 procent loonsverhoging is onzeker en kan lager uitvallen. Of de schoolbesturen de extra loonruimte bovenop eerdere afspraken volledig doorgeven aan het onderwijspersoneel, valt ook nog te bezien.
"Het kabinet heeft allemaal beloften gedaan die ze niet waar kan maken", aldus AOb-bestuurder Douwe van der Zweep vandaag tijdens de extra actievergadering van de AOb in Utrecht. "Ze willen met Prinsjesdag graag goede sier maken, maar stimuleren met loze beloften eerder het beeld van een onbetrouwbare overheid, dat toch al leeft." De algemene vergadering stelde de actiekas open om betere cao's te bereiken.
Kletskoek
In juli was minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bij de presentatie van het akkoord tussen overheid en drie vakcentrales heel stellig. Tot drie maal toe beloofde hij dat onderwijspersoneel er ruim 5 procent op vooruitgaat. Voor een deel zou die loonsverhoging al meteen in september ingaan en in diezelfde maand wordt volgens hem ook eenmalig vijfhonderd euro overgemaakt. Maar die termijnen worden niet gehaald, en ook de hoogte van de loonsverhoging is onzeker. "Drie keer kletskoek", constateert Van der Zweep.
Dit overheidsakkoord is nog geen cao-akkoord, maakte Van der Zweep de algemene vergadering van de AOb duidelijk. De werkgevers beloven wel dat zij de 5,05 procent doorsluizen, maar willen dat het onderwijspersoneel vervolgens op andere punten inlevert. Zo staat de eerder afgesproken loonsverhoging van 1,2 procent over 2015 ter discussie, net als het derde jaar WW en afspraken over flexwerk. Van der Zweep: "Ook daar zie je weer dat het kabinet denkt dat ze harde afspraken hebben gemaakt over loonsverhogingen, maar dat werkgevers in het onderwijs met het beschikbare geld een andere koers kiezen. Dat maakt mensen boos."
Boterzacht
De cao-overleggen moeten nog beginnen, waardoor de onderwijswerkgevers niet in september de eenmalige uitkering gaan overmaken. "Dat wordt op zijn vroegst november", verwacht Van der Zweep. Maar verontrustender vindt hij dat de belofte van de 5,05 procent loonsverhoging boterzacht is. "Pas in november beslist pensioenfonds ABP hoeveel premie er vrijvalt om door te sluizen naar de werknemers. Ondertussen stelt de Nederlandse Bank scherpere eisen aan het pensioenfonds. Die eisen leiden tot premiestijging, zodat het onwaarschijnlijk is dat er begin 2016 1,4 procent vrijkomt. Het kabinet heeft beloften gedaan die ze niet kan waarmaken."
De AOb heeft het overheidsakkoord, net als andere FNV-bonden, afgewezen. "Door de enorme haast waarmee het volgens het kabinet tot stand moest komen, zit het nu bomvol fouten en onzekerheden", aldus Van der Zweep. De AOb gaat de komende tijd de leden verder informeren en actievergaderingen beleggen. "We zijn nog heel ver van goede onderwijscao's."
De beloften van minister Plasterk op een rij. Bekijk het filmpje op AOb.nl waarin Plasterk beloofde dat de loonsverhoging voor onderwijspersoneel al in september in zou gaan. Het zijn beloftes die hij, volgens de AOb, niet kan waarmaken.