Aanpak armoede Tilburg


11 september 2015
Armoede

De nota Actualisatie uitvoeringsprogramma Armoede 2016-2017 is opgesteld om armoede in Tilburg aan te pakken. Door extra geld vanuit het Rijk en een bijdrage vanuit de begroting is er de komende jaren meer mogelijk bij het bestrijden van armoede.

Wethouder Hans Kokke: "Veel van onze inwoners hebben het moeilijk. Ze kunnen met moeite de eindjes aan elkaar vastknopen. Vaak lukt dat zelfs niet. In Tilburg staan we voor een ruimhartig armoedebeleid. Met de extra financiele middelen zijn we in staat om de armoede terug te dringen en zo de
Tilburgers te helpen die het het hardst nodig hebben."

Voorstellen:

* De maandelijkse gemeentelijke bijdrage in de premie voor de Collectieve Zorgverzekering Minima wordt verhoogd. Ook komen meer inwoners, met name werkende armen, in aanmerking voor deze bijdrage.
* Inwoners gaan minder betalen voor hun zorgverzekering als zij kiezen voor de Collectieve Zorgverzekering Minima. De gemeente verhoogt namelijk de maandelijkse bijdrage in de premie. De bijdrage loopt op tot 45 euro voor de meest uitgebreide verzekering. Ook komen meer inwoners, waaronder
werkende armen, in aanmerking voor de bijdrage in de premie.
* De subsidie voor de Tilburgse Voedselbank wordt structureel verhoogd met 40.000 euro. Sinds 2009 krijgt de Voedselbank 60.000 euro. Het extra budget is vooral bedoeld om inwoners te ondersteunen om hun huishoudboekje weer in balans te brengen.
* Het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF) wordt ondersteund met een structurele bijdrage van 100.000 euro. Het Ondersteuningsfonds is er voor Tilburgers die te maken krijgen met een forse terugval in hun inkomen, met name vanwege de stapeling van veranderingen in wet- en regelgeving.
* Het college stelt voor om in de T-aanpak (samenwerking GGD, Loket Z, Mee, IMW en Werk en Inkomen) financieel experts op te nemen. Zij houden zich bezig met complexe financiele vraagstukken. Vanaf 2017 wordt hiervoor 233.726 euro (structureel) vrijgemaakt.
* De Stichting Leergeld biedt kinderen de mogelijkheid te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De Stichting ontvangt een structurele verhoging 80.000 euro per 1 januari 2016.
* Voor een goedkope maaltijdvoorziening reserveert het college 115.000 euro. Hiervoor wordt een openbare meervoudige openbare subsidieprocedure opgestart. Partijen in de stad kunnen hiervoor een plan indienen. De bedoeling is dat deze maaltijdvoorziening vanaf 1 april 2016 wordt gestart. Tot
die datum blijft de Pollepel open.

De inzet van de extra middelen is een ontwerpbesluit van het college. Dit wordt voorgelegd aan de raad/raadscommissie commissie sociale stijging op 28 september 2015 voor wensen en bedenkingen. Daarna wordt een definitief besluit genomen door het college.