Week van de Veiligheid Hoeksche Waard: inbraakpreventie


(11-09) Het voorkomen van inbraken is iets wat bewoners, politie en gemeente samen moeten doen. In de Hoeksche Waard is hierin de afgelopen jaren veel ondernomen. De politie maakt sinds een aantal jaren gebruik van kentekenherkenning om zo kwaadwillenden al bij binnenkomst in de Hoeksche Waard
af te kunnen vangen. Inwoners dragen ook hun steentje bij door het installeren van goed hang- en sluitwerk. Een aantal is ook actief op straat in een van de buurtpreventieteams. De gemeente op haar beurt draagt zorg voor onder meer een goede openbare verlichting. Het is goed om te zien dat
ieders inspanningen ook resultaat opleveren. In de periode van 2010 tot en met 2014 daalde het aantal woninginbraken in de Hoeksche Waard met bijna 20%.

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?

U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van inbraak. Burgemeester Klaas Tigelaar van gemeente Oud-Beijerland vertelt: `De praktijk wijst uit dat veel inbraken aan het eind van de dag gepleegd worden. Misschien betrapt u uzelf er ook wel eens op... even snel de deur achter je
dichttrekken, zonder `m op slot te doen, om zoon- of dochterlief op te halen bij de sportclub. Of... vult u zelf maar in. Maar weet u, inbrekers hebben maar heel even nodig om binnen te komen! Ramen dicht en deuren op slot, is daarom het devies. Ook al bent u maar heel even weg.'

Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken. Hieronder vindt u een aantal van die methoden met tips om ze te voorkomen.

* Deur of raam intrappen
Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u uw deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, of een stevigere deur plaatsen. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.
* Cilinder afbreken
Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zo te openen. Deze manier van inbreken wordt de `Bulgaarse methode' genoemd.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken.
* Deur openen door `hengelen' via de brievenbus
Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen.
* Gaatje boren om raam of deur te openen
Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.
* Babbeltruc
Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een
kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.
* Insluipen
Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen, ook die van de wc of de garage. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen
open wilt laten staan.
* Flipperen om deur te openen
Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' - indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.
* Cilinder uittrekken
Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot. Dit kunt u voorkomen door cilinders te monteren die tegen dit zogenaamde `kerntrekken' bestand zijn. Ook
bestaat er beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd.

Registreren

Door de vele politierapporten die hem als burgemeester onder ogen komen, weet Tigelaar ook hoe belangrijk het is om waardevolle bezittingen te registreren. `Mijn advies is: registreer uw kostbaarheden en waardevolle spullen en maak er foto's van. Gebruik daarvoor het `kostbaarheden
registratieformulier'. Want een nauwkeurige registratie verschaft de politie meer aanknopingspunten in het opsporingsonderzoek naar de dader(s) en eventuele heler(s). De kans dat u uw ontvreemde bezittingen terugkrijgt, is daarmee groter.'

Overige tips:

* Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
* Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen `geheime' plaatsen.
* Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
* Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
* Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
* Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
* Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
* Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er `bewoond' uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan).

Verdachte situatie? Bel 112

De meerderheid van alle aanhoudingen komt van tips door oplettende burgers. Het is van belang om meteen de politie te bellen bij verdachte situaties.

Op deze websites van politie en gemeenten is meer informatie te vinden over inbraakpreventie:
http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/verdachte-situatie-bel-112/
https://www.youtube.com/watch?v=XwAaUFnOVxs&index=10&list=PL8m2_f_RFGlR_4GdNfSH3xhiez7w6vF_p


* advertorial week 37 (def).pdfpdf(1,05 MB)

Document download informatie:

* Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader