Hoe veilig is onze gemeente?


Hoe veilig is onze gemeente?

Veiligheids- en leefbaarheidsmonitor 2015 gaat van start.

Vindt u het prettig wonen in uw buurt? Hoe veilig is uw buurt? Bent u de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie en de gemeente? Dit zijn enkele van de vragen die in het kader van Veiligheids- en leefbaarheidsmonitor, worden gesteld aan
30.000 inwoners van alle 11 Baroniegemeenten. Ruim 2800 ondervraagden wonen in de gemeente Drimmelen.
De monitor is een onderzoek naar wonen en woonomgeving, criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. In Drimmelen begint het onderzoek medio september.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit vierjaarlijks terugkerende onderzoek bij het opstellen en evalueren van haar veiligheidsbeleid. I&O Research en Dimensus Beleidsonderzoek voeren het uit.
Burgemeester de Kok benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: "Het is belangrijk dat we weten wat de inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente vinden en wat inwoners zelf willen doen ter verbetering hiervan. Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen op hun wensen en
ervaringen."Het is volgens het gemeentebestuur belangrijk dat zoveel mogelijk van de burgers die benaderd worden, meedoen aan het onderzoek. Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie.
Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. De resultaten worden in maart 2016 verwacht.

Veilig Honk

De scholen zijn weer begonnen. Voor veel brugklassers is de weg naar school een nieuwe ervaring.Veel jongeren uit de gemeente Drimmelen gaan in Breda, Oosterhout of Raamsdonksveer naar het voortgezet onderwijs. En scholieren uit omliggende gemeenten komen naar het Dongemond college in Made. De
leerlingen gaan veelal op de fiets.

Met het project Veilig Honk biedt de gemeente de scholieren veiligheid op hun weg van en naar school. Veilig Honk zijn diverse adressen (woonhuis of bedrijf) op de fietsroute waar leerlingen terecht kunnen als er zich problemen onderweg voordoen zoals bijv. een lekke band, kapotte fiets of
pesterijen. Het is de bedoeling dat eenvoudige en kortdurende hulp wordt geboden zoals een kleine reparatie aan de fiets of hulp bij valpartijen zoals de leerlingen voorzien van bijvoorbeeld een pleister.

Op diverse locaties in de gemeente Drimmelen zijn Veilig Honk-adressen. Op de website van de gemeente, www.drimmelen.nl staat meer informatie over dit project en een kaart waarop de locaties zijn aangewezen. Ook als u interesse heeft om een Veilig Honk-adres te worden vindt u hier informatie.
Voor vragen kunt u contact opnemen met dhr. M. van `t Zand, telefoon 140162.