Gesprek over rechtspositie politiek ambtsdrager

Gesprek over rechtspositie politiek ambtsdrager

10 september 2015

`Een bijzonder ambt verdient een toegesneden rechtspositie.' Met deze boodschap togen vertegenwoordigers van het IPO, de UvW, de VNG en de beroepsverenigingen op 9 september naar de Tweede Kamer voor een gesprek met de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken over de rechtspositie van ambtsdragers. Namens de statenleden, gedeputeerden en CdK's was Jan Markink, gedeputeerde in Gelderland, deelnemer aan dit gesprek.

Het afgelopen jaar is door IPO, VNG, UvW en de beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers samen met het ministerie van BZK hard gewerkt aan een integrale visie op de rechtspositie politieke ambtsdragers. In de visie wordt onder andere gepleit voor overgangsrecht wanneer tussentijds rechtspositionele aanspraken worden aangepast. Nieuwe regels gaan dan pas van start bij de nieuwe zittings- of benoemingsperiode. Ook bevat de visie het voorstel om een onafhankelijke commissie in te stellen die zich buigt over wijzigingen in de rechtspositie, in plaats van discussies in de politieke arena en door de ambtsdragers zelf.

Gesprek

Sinds de commissie Dijkstal in het begin van deze eeuw haar rapporten uitbracht over de rechtspositie van politieke ambtsdragers, zijn er veel, vaak ad hoc, wijzigingen doorgevoerd in de rechtspositie van politieke ambtsdragers. In de Tweede Kamer werd vaak over in plaats van met de ambtsdragers bij provincies, waterschappen en gemeenten gepraat. Tijd dus voor een gesprek met elkaar.

De bestuurders hebben aan de mager vertegenwoordigde commissie (alleen de VVD en PvdA waren aanwezig) duidelijk gemaakt dat deze visie breed gedragen is en ook de steun van de Tweede Kamer verdient. De sprekers benadrukten dat een toegesneden, goede en heldere rechtspositie nodig is voor een goed bestuur. Zonder goed bestuur functioneert een democratie niet. Een goede en heldere rechtspositie voorkomt ook discussies over rechtspositionele aspecten in provinciale staten en in de publieke opinie.

Vervolg

Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer vergadert over de integrale visie op de rechtpositie politieke ambtsdragers.