Frankrijk wil getalenteerde Joden terug uit Israel

in Israel / door Elise Friedmann / op 10/09/2015 om 12:13 / Tags: Amsterdam, antisemitisme, onderwijs

Vorig jaar zette een recordaantal Franse Joden de stap waar zij allang over dachten: zij emigreerden naar Israel. Het waren er bijna zevenduizend, dubbel zoveel als het jaar ervoor en er zijn veel jonge, hoog opgeleide mensen onder. Frankrijk vindt de brain drain spijtig en wil de immigranten terug lokken. De Franse minister van EZ bezocht Tel Aviv, net als minister Kamp en de delegatie uit Amsterdam die de voorgenomen samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv onderzoekt.

Technion-studenten

Deze week bezocht de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron Israel. In het Technion trof hij een flink aantal studenten die oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen en hij vroeg hen of zij ooit zouden overwegen terug te gaan, vertelt de Wall Street Journal. Het meest treffende antwoord wat hij kreeg was: "Ja, voor een vakantie." Andere studenten vonden dat Frankrijk te weinig doet om het aantal antisemitische incidenten aan te pakken. Die incidenten zijn niet het enige dat de emigratie naar Frankrijk drijft - zoals er behalve voor Joden die worden vervolgd nooit een enkele reden is om naar Israel te gaan. Het is in Israel ook makkelijker om een bedrijf op te zetten dan in Frankrijk en Tel Aviv is een magneet voor start-ups. Franse studenten vinden het Israelische onderwijssysteem bovendien prettiger dan het Franse, meldt de WSJ.

Banen, start-ups, innovatie

Frankrijk is hier niet blij mee, want ruim 36 procent van de Franse immigranten hebben een universitaire opleiding, 17% in een technische richting. Daarbij ziet Frankrijk toekomstige ondernemers en investeerders vertrekken die de Franse economie hard nodig heeft. De Franse minister van Economische Zaken bezocht het innovatiefestival DLD-Tech in Tel Aviv. Een belangrijk doel van zijn driedaagse trip naar Israel en de Palestijnse gebieden was het teruglokken van Joods talent en investeerders, zei hij tegen de WSJ: "Zij creeren hier banen, start-ups en innovatie. Ze kunnen net zo goed in Frankrijk innoveren." Hij hield spreekbeurten waarin hij de gunstige voorwaarden hiervoor in Frankrijk prees. Maar zijn publiek kent de situatie in beide landen, en kent ook de vervreemdende houding waar Franse Joden steeds vaker tegenop lopen. "Er werd mij gevraagd om te kiezen: `Ben je nou Joods of Frans?'" zei een ondernemer. Een dertiger met een start-up in Israel beschreef Joods zijn in Frankrijk zo: "Alsof je speelt in een voetbalteam waarin niemand je de bal wil toespelen."

Bewaking

Tegen de ouders van middelbare scholieren in Tel Aviv benadrukte de Franse minister de beveiliging van synagoges en andere Joodse gebouwen, waarvoor duizenden politie-agenten worden ingezet. Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen dat Franse Joden niet naar Israel emigreren omdat zij moeten, maar alleen als zij dat willen, zei hij. Maar de immigranten wonen prettiger in een land waar die zware bewaking tegen hun medeburgers niet nodig is.

Amsterdam kan leren van Start-up Nation

Behalve de Franse minister van EZ bezochten ook de Nederlandse minister Henk Kamp (VVD) en start-upambassadeur Neelie Kroes Tel Aviv. De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (EZ, D66) reist met hen mee. Zij maakt deel uit van een Amsterdamse delegatie die de mogelijkheden voor samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv onderzoekt. Ondernemerschap "staat hoog op het lijstje van dingen die Amsterdam kan leren van Tel Aviv", schreef het Parool over haar bezoek. De Amsterdamse wethouder was zeer onder de indruk van het ondernemerschap en de technologie die zij in Tel Aviv zag. Het gaf haar het `Start-up Nation-gevoel'.