Leerlingen speciaal onderwijs overgedragen in 2017
Leerlingen van scholengroep voor speciaal onderwijs de Ambelt worden de komende jaren overgedragen aan collega-schoolbesturen voor regulier onderwijs. Het is de bedoeling dat de 650 medewerkers zoveel mogelijk meeverhuizen met de leerlingen. Twee onderwijsexpertisecentra in Zwolle en Apeldoorn blijven overeind.
De scholengroep in Oost-Nederland moet ingrijpen vanwege het sterk dalende leerlingaantal, dat maakte de Ambelt gisteren bekend.
De scholengroep heeft onder meer scholen in Deventer, Apeldoorn, Zwolle, Nunspeet en Meppel, met in totaal ruim tweeduizend leerlingen op de scholen. Die moeten nu instromen in het reguliere onderwijs. Het gaat om leerlingen die bijvoorbeeld gedragsstoornissen hebben, autisme of ADHD.
Kennis behouden
Volgens Maarten Faas, voorzitter van het college van bestuur van de Ambelt, is het leerlingaantal enorm gedaald. In 2013 waren er nog 2550 leerlingen, dit jaar zijn het er vijfhonderd minder. "Het was een moeilijke beslissing, maar we moesten nu schakelen om alle expertise te kunnen behouden. En we hebben twee jaar de tijd om het voor te bereiden."
Door de invoering van passend onderwijs in 2014 stromen veel minder leerlingen in bij de Ambelt. Het overdragen van de leerlingen ziet collegevoorzitter Faas als de oplossing om alle kennis te behouden. Er zijn namelijk locaties die te klein zijn om zelf te draaien. Als die samenwerken met besturen in de regio kunnen ze wel blijven bestaan.
Twee locaties blijven wel: in Apeldoorn en Zwolle. Faas: "Die gaan we inrichten als grote onderwijsexpertisecentra." Verschillende soorten speciaal onderwijs komen daar samen, gericht op leerlingen met zeer complexe problemen.
Meeverhuizen
Het personeel van de scholen moet zoveel mogelijk meeverhuizen met de leerlingen. "Ik ga mijn stinkende best doen om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen", zegt Faas.
AOb-rayonbestuurder Bert de Waal laat weten dat de AOb meedenkt, maar dat hij zich best een beetje zorgen maakt. "Natuurlijk hoop je dat het lukt zonder gedwongen ontslagen, maar iedereen snapt dat de dalende lijn van het leerlingaantal meespeelt. Er zullen waarschijnlijk maatregelen moeten worden genomen om bijvoorbeeld mensen eerder met pensioen te sturen. Wij gaan proberen medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden."
Dagblad De Stentor meldde vandaag dat ouders verontrust reageerden op het nieuws. Ouders kwamen spontaan bijeen op een schoolplein in Deventer om hun zorgen te uiten. Een moeder liet aan de krant weten dat ze haar dochter juist van het reguliere onderwijs had gehaald.
Kamervragen
Ook zijn er Kamervragen gesteld door SP-Kamerlid Tjitske Siderius aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs over de sluiting. `Er is in het verleden beloofd dat er geen busladingen met kinderen uit speciaal onderwijs naar het regulier onderwijs zouden gaan. Dat dreigt nu wel te gebeuren', aldus Siderius.