Geen regionale omroep maar regionale redacties

Beleidsreactie Sander Dekker op rapport regionale omroepen

Op 7 september 2015 kwam staatssecretaris Dekker met zijn beleidsreactie op het voorstel van ROOS `het nieuwe publieke regionale mediabedrijf: betrokken en betrouwbaar' om de regionale omroep te hervormen.

Als het aan de staatssecretaris ligt is er per 1 januari 2017 geen sprake meer van regionale omroepen maar van een regionale omroeptaak die wordt belegd bij een landelijke entiteit, de Regionale Publieke Omroep (RPO), en wordt uitgevoerd door regionale redacties. Vooralsnog vallen de verzorgingsgebieden van deze redacties samen met de huidige provinciegrenzen. Op termijn kan RPO op grond van sociaal-culturele overwegingen ook andere verzorgingsgebieden aanwijzen.

De staatssecretaris is (met de Raad voor Cultuur) van mening dat de plannen van de ROOS voor de verdere inrichting en governance van de organisatie van de regionale omroep te omslachtig en complex is. Bovendien is het onafhankelijk toezicht onvoldoende gegarandeerd. Op dit punt doet hij overigens zelf meteen water bij de wijn door het wetsvoorstel dat hierover al aan de kamer voorligt af te zwakken. Maar ook op andere punten vindt hij de plannen van de regionale omroepen onvoldoende en vindt hij dat ze aangepast moeten worden.

ROOS zal daarom worden aangewezen als de RPO en een bestuurlijke en organisatorische make over ondergaan. De bestuurlijke hoofdstructuur van de RPO - de raad van toezicht en het bestuur - worden voor 1 januari 2016 geinstalleerd. Deze RPO gaat de gewenste veranderingen en de verdere organisatie van de RPO verder voorbereiden en de budgetkorting per 1 januari 2017 realiseren. Vanaf 1 januari 2017 zijn de regionale omroepen onderdeel van de RPO en krijgen zij niet meer een individuele aanwijzing als omroep.

Over (het ontbreken van) de plannen voor samenwerking met lokale omroepen is de staatssecretaris veel minder concreet en dwingend dan de Raad voor Cultuur. Opnieuw geeft hij aan de nadere samenwerking tussen lokale en regionale omroepen formeler te willen vastleggen. Hij vindt dat ROOS zich nog meer kan richten op de samenwerking met lokale omroepen. Hij suggereert daarbij dat het voor de hand ligt om deze samenwerking eerst te realiseren met de grote lokale omroepen. Over de plannen voor samenwerking met de landelijke publieke omroep volgt nog een separate beleidsreactie.

De OLON en NLPO zijn van mening dat de beleidsreactie van de staatssecretaris nog veel ruimte en tijd laat als het gaat om de samenwerking tussen regionaal en lokaal. Aan de andere kant zijn alle ingredienten aanwezig om vergaande samenwerking verder vorm te gaan geven. Maar met de komst van de RPO als samenwerkings- en cooerdinatieorgaan dat verantwoordelijk is voor de verwezenlijking van de publieke media-opdracht op regionaal niveau wordt de regionale omroepsector op stoom gebracht om echt aan de slag te gaan met de toekomst van de niet-landelijke publieke omroep.

De NLPO staat klaar om samen met de RPO op daadkrachtige wijze de maatschappelijke waarde van de niet-landelijke publieke omroep opnieuw te borgen. Daarbij zal de uitdaging overigens niet liggen in de grote steden maar juist ook in de landelijke gebieden waar de nieuws- en informatievoorziening ernstig onder druk staat.

De complete beleidsreactie kun je vinden op:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/09/07/kamerbrief-met-reactie-op-plan-het-nieuwe-publieke-regionale-mediabedrijf

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/09/07/efficientere-regionale-omroep-blijft-herkenbaar-in-de-regio

Overige relevante stukken:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/08/25/dekker-vernieuwde-mediawet-breekt-publieke-omroepbestel-open

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/08/25/kamerbrief-over-wetsvoorstel-wijziging-mediawet-2008

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/vergaderstukken/2015/04/01/het-nieuwe-publieke-regionale-mediabedrijf-betrokken-en-betrouwbaar