Supergevoelige alleskunner: nieuwe MRI-scan-faciliteit in werking bij LUMC
Supergevoelige alleskunner: nieuwe MRI-scan-faciliteit in werking bij LUMC
10 september 2015 | PERSBERICHT
Het LUMC neemt op 17 september een nieuwe hooggevoelige MRI-scan-faciliteit in gebruik met een feestelijk symposium. De MRI-scanner wordt ingezet voor farmaceutisch (farmacologisch) en epidemiologisch onderzoek. Om 14.45 uur verricht burgemeester Henri Lenferink de officiele openingshandeling.
Op het symposium vertellen professor Paul Matthews (Oxford University) en professor Serge Rombouts (LUMC en Universiteit Leiden) hoe innovatieve MRI-technieken ons beter laten begrijpen hoe geneesmiddelen op de hersenen werken. Professor Mark van Buchem, hoofd van de afdeling Radiologie van het LUMC, waar de nieuwe onderzoeksfaciliteit ondergebracht wordt: "We zetten de MRI-scanner in voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die gericht zijn op de hersenen. Maar ook voor epidemiologisch onderzoek, waarbij we streven naar herkenning van vroege stadia van ziektes. Daarmee vergroten we het inzicht in de mechanismen die tot die ziektes leiden en kunnen we methodes ontwikkelen voor vroege opsporing."
Ook voor bedrijfsleven
Het bedrijfsleven profiteert van de scanner en de bijbehorende infrastructuur, omdat deze voor 30 procent opengesteld wordt voor onderzoek in opdracht van een betalende externe partij. De infrastructuur leidt mogelijk tot de vestiging van bedrijven, onder andere op het gebied van dataverwerking en data-analyse, en in de farmaceutische industrie. De scanners vormen daarmee een mooie aanvulling op de excellente faciliteiten die Leiden al biedt aan spin-off bedrijven.
Medical Delta
Het onderzoek dat op de nieuwe faciliteit verricht wordt, is ingebed in de Medical Delta. De Medical Delta is het samenwerkingsverband tussen de twee universitaire medische centra en de drie universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, opleidingsinstituten, business parken, incubators, bedrijven en plaatselijke overheden in de provincie Zuid-Holland. De Medical Delta is internationaal toonaangevend op het gebied van MRI-technieken en de inzet daarvan voor farmacologisch en epidemiologisch onderzoek. Met de nieuwe faciliteit kan deze voorsprong behouden worden.
De subsidie voor de scanner komt van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) (Kansen voor West). Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. De gemeente Leiden en het LUMC hebben medegeinvesteerd in de faciliteit.