Aanhouding in onderzoek naar uitbuiting en tewerkstellen van illegalen


10 september 2015 - Functioneel Parket

Door de directie Opsporing van de Inspectie SZW is afgelopen zaterdag in het westelijk havengebied in Amsterdam een man aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en mensensmokkel. De verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Hij wordt verdacht van uitbuiting van illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen. Tijdens de actie afgelopen zaterdag zijn drie vreemdelingen werkend aangetroffen in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam waar zij roti's maakten.

De vreemdelingen werden vermoedelijk al langere tijd door verdachte in de nacht tewerkgesteld. De vreemdelingen werkten zes dagen in de week tussen de twaalf en zeventien uur per dag. Het loon dat zij daarmee verdienden zou enkele tientallen euro's per dag bedragen. Dit ligt ver onder het
minimum loon. Het loon zou ook maar gedeeltelijk zijn uitbetaald. Door het lage inkomen konden de vreemdelingen net in hun eigen onderhoud voorzien en waren niet in staat te sparen voor een terugkeer naar hun eigen land. Hierdoor waren de vreemdelingen voor inkomen volledig afhankelijk van de
verdachte. De verdachte heeft vermoedelijk misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de vreemdelingen.

Bij de inval in het pand waren ook inspecteurs van de NVWA aanwezig die onderzoek hebben gedaan naar de voedselbereiding. Een partij roti's van 300 kilo is afgekeurd voor consumptie en vernietigd.

Deel dit op

*