taallunch


"Lezen en schrijven? Het begint altijd met praten", zei wethouder Cees Oosterom afgelopen maandag tijdens een `taallunch' in de bibliotheek. "Het is belangrijk om laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen, om het bespreekbaar te maken", vervolgde Oosterom.

taallunch - fotografie: Ron van Rossum

"Uit schaamte of angst houden laaggeletterden hun probleem vaak verborgen. Een groot risico hiervan is dat zij hierdoor de aansluiting met de samenleving verliezen."

Week van de Alfabetisering

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. In Vlaardingen is ongeveer 17% van de inwoners in die leeftijdscategorie laaggeletterd. Bibliotheek Vlaardingen organiseerde maandag een taallunch als start van de week van de alfabetisering (7 tot en met 13
september). Tijdens deze lunch lichtte wethouder Oosterom het gemeentelijk beleid en de aanpak toe om laaggeletterdheid in Vlaardingen te voorkomen en te bestrijden.

Op zaterdag 12 september presenteren Vlaardingse organisaties die zich bezig houden met de aanpak en bestrijding van laaggeletterdheid zich. U kunt uzelf laten informeren bij de kramen die opgesteld staan bij de Bibliotheek Vlaardingen van 10.30 - 14.30 uur door het Albeda College, de
Stichting Aanzet, het Taalcentrum, stichting Samen-Schrijven, Tornante trainingen en de Bibliotheek Vlaardingen. Er zijn veel activiteiten met een link naar `taal' voor zowel kinderen als volwassenen.

In de bibliotheek aan de Waalstraat geeft de wethouder aanstaande zaterdag om 11.30 uur het startsein voor de cursus Klik & Tik. Klik & Tik is een serie online programma's over computergebruik en internet voor iedereen die niet (voldoende) digivaardig is. Bent u nieuwsgierig naar de inhoud van
de cursus Klik & Tik of wilt u zichzelf opgeven? Of is in uw familie- en/of kennissenkring iemand geinteresseerd? Kom op zaterdag 12 september naar de feestelijke lancering van Klik & Tik in de medialounge van de Bibliotheek.

Uitgelicht