Europese onderzoeksuniversiteiten genereren jaarlijks ruim 71 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde - KU Leuven

07 SEPT 15. De 21 leden van de League of European Research Universities (LERU) zijn jaarlijks goed voor een bijdrage aan de Europese economie ter waarde van 71,2 miljard euro en 900 065 jobs. Universiteiten als Oxford, Cambridge, Leiden of Leuven spelen dan ook een belangrijke economische rol in hun land en regio. De KU Leuven alleen is goed voor 6,2 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde en 59 335 jobs.

07 SEPT 15. De 21 leden van de League of European Research Universities (LERU) zijn jaarlijks goed voor een bijdrage aan de Europese economie ter waarde van 71,2 miljard euro en 900 065 jobs. Universiteiten als Oxford, Cambridge, Leiden of Leuven spelen dan ook een belangrijke economische rol in hun land en regio. De KU Leuven alleen is goed voor 6,2 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde en 59 335 jobs.

LERU verzamelde 9 maanden lang data bij 21 onderzoeksuniversiteiten en in hun omgeving. Daarbij werden een aantal thema's afgebakend, voor elk thema werd de bruto toegevoegde waarde en jobcreatie becijferd. Het gaat om cijfers van 2014.

* Kern aandeel: dit thema omvat bijvoorbeeld de mensen die rechtstreeks voor de universiteiten werken, de rechtstreekse inkomsten en uitgaven van de universiteiten en de uitgaven van het personeel in de lokale economie. In dit thema levert de KU Leuven 1,2 miljard euro aan bruto toegevoegde

waarde en 17 414 jobs. Alle LERU-universiteiten samen zijn goed voor 23,9 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde en 375 683 jobs.

* Student-gerelateerd: dit betreft onder andere de uitgaven die de studenten doen, de studentenjobs buiten de universiteit, vrijwilligerswerk en stages door studenten. Dit aandeel bedraagt voor de KU Leuven 420 miljoen euro aan bruto toegevoegde waarde en 8 589 jobs. De 21

onderzoeksuniversiteiten leveren 9,7 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde en 220 184 jobs.

* Kennis overdracht, ondernemingen en innovatie: hierbij gaat het om consultancy, contractonderzoek, spin offs, patenten, onderzoeks- en wetenschapsparken, etc. De KU Leuven draagt in dit domein voor 3,1 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde bij en 33 322 jobs. Voor alle

LERU-universiteiten samen gaat het om een bruto toegevoegde waarde van 21,9 miljard euro en 298 489 jobs.

* Alumni: studenten met een universitair diploma op zak, komen in een hogere loonschaal terecht van zodra zij aan de slag gaan op de arbeidsmarkt. Deze meerwaarde is goed voor 1,4 miljard euro in bruto toegevoegde waarde (KU Leuven) en 15,4 miljard euro in bruto toegevoegde waarde (LERU).

Daarnaast trekken de Europese onderzoeksuniversiteiten jaarlijks meer dan 50 000 studenten aan van buiten de Europese Unie. Deze studenten betalen inschrijvingsgeld, huren een kamer of appartement en doen een jaar lang uitgaven in Europa. Alles samen dragen zij zo 1,7 miljard euro bij aan de Europese economie.

"Elke euro die de LERU-universiteiten rechtstreeks genereren, levert een bijdrage van 6 euro op aan de Europese economie," licht Kurt Deketelaere, secretaris-generaal van LERU, toe. "Elke job aan een van de universiteiten, ondersteunt 6 jobs in de Europese economie. Investeren in onderzoek en innovatie in Europa loont dus wel degelijk."

"Kortom, deze economische impactanalyse, de eerste op die schaal in Europa, toont aan dat de veel besproken Triple Helix wel degelijk werkt. De LERU-universiteiten, waaronder de KU Leuven, leveren op het kruispunt van onderwijs, onderzoek en valorisatie een aanzienlijke bijdrage tot de groei van de Europese welvaart," vat Koen Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven, samen, "en dit dankzij het talent dat deze instellingen jaar in jaar uit academisch vormen en ontwikkelen".

League of European Research Universities

LERU is een samenwerking van 21 top onderzoeksuniversiteiten in Europa. Leden van LERU zijn: Universiteit van Amsterdam, Universitat de Barcelona, University of Cambridge, University of Edinburgh, University of Freidburg, Universite de Geneve, Universitaet Heidelberg, University of Helsinki, Universiteit Leiden, KU Leuven, Imperial College London, Univeristy College London, Lund University, University of Milan, Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen, University of Oxford, Pierr & Marie Curie University, Universite Paris-Sud, University of Strasbourg, Utrecht University, University of Zurich.

U bent van harte welkom op de voorstelling van dit onderzoek op 7 september om 17u in het Park Inn by Radisson Hotel, Martelarenlaan 36, Leuven.

Het volledige onderzoek vindt u vanaf 18u op www.leru.org.

Contact:

* Professor Koen Debackere, algemeen beheerder KU Leuven.

* Professor Kurt Deketelaere, secretaris-generaal LERU.