Ondernemers 50x in actie bij waterhulpverlening
De watersportondernemers die meedoen aan de pilot V-trace zijn van januari tot en met juli 2015 zo'n vijftig keer in actie gekomen bij redding en hulpverlening op het water. Hierbij hebben zij watersporters en hulpdiensten, zoals de politie, brandweer en Rijkswaterstaat, ondersteund. De meldkamer alarmeert de ondernemers via het systeem V-trace of ze krijgen direct via de marifoon of telefoon een hulpvraag. De ondernemers zijn het meest ingezet door middel van de telefoon. Vervolgens stemmen zijn hun inzet altijd af met de Meldkamer Noord-Nederland. De veiligheidsregio en gemeente Sudwest-Fryslan zijn de nu lopende pilot op 1 augustus 2014 gestart om het systeem te testen. Het doel hiervan is om te onderzoeken of hiermee de hulpverlening op het Friese binnenwater kan worden verbeterd. De pilot loopt tot eind oktober van dit jaar. Daarna wordt geevalueerd en besloten of en hoe de samenwerking met watersportondernemers een vervolg krijgt.
UL_Totaal_klein
Vijf watersportondernemers inzetbaar
Op dit moment zijn er vijf watersportondernemers bij de pilot betrokken. Deze deelnemers beschikken over professionele vaartuigen en voorzieningen. De veiligheidsregio heeft samen met Meldkamer Noord-Nederland, de nautisch beheerders, Rijkswaterstaat en de Provincie Fryslan de ondernemers voorbereid op hun rol. Zo is er een speciaal protocol ontwikkeld. Hierin staat onder andere omschreven wat de regels zijn voor de watersportondernemers als het gaat om snelvaren, dit is alleen bij reddingsacties toegestaan.
Meerwaarde waterhulpverlening door ondernemer
De watersportondernemers zijn onder andere ingezet bij (zeil)boten die zijn omgeslagen of aan lager wal zijn geraakt, boten die onbestuurbaar zijn of bij brand aan boord. De hulp van de ondernemers was in een aantal gevallen van toegevoegde waarde, omdat zij snel aanwezig kunnen zijn, bekend zijn op het water, de meldkamer van extra informatie kunnen voorzien en de eerste opvang kunnen doen. Bij een omgeslagen valk kunnen de ondernemers bijvoorbeeld voorkomen dat deze afdrijft en in een gevaarlijke situatie terecht komt. De hulpdiensten hoeven dan niet altijd in actie te komen of meer gericht hun werk uitvoeren.
Continu aandacht voor samenwerking
Bij de pilot V-trace schenkt de veiligheidsregio continu aandacht aan de samenwerking tussen de ondernemers en de hulpdiensten. Beide partijen hebben als doel om een bijdrage te leveren aan de hulpverlening op het Friese binnenwater. Maar hoe kan ervoor worden gezorgd dat zij elkaar zo goed mogelijk aanvullen? Dit betekent voor de hulpverleners dat zij moeten communiceren met een extra partij en moeten werken met een nieuw systeem. Daarnaast geldt voor de ondernemers dat zij goed moeten inschatten in welke gevallen zijzelf kunnen ondersteunen en wanneer ze ruimte moeten laten voor de hulpdiensten. Om dit proces te verbeteren bespreekt de veiligheidsregio bij verschillende inzetten hoe de samenwerking is verlopen. Uiteindelijk is voor een ieder duidelijk dat het moet gaan om het verlenen van hulp aan de gebruikers van het water.