Herdenking vliegtuigcrash uit 1942
Afgelopen zaterdag 5 september was het precies 73 jaar geleden dat de Britse bommenwerper Lancaster R5682 geraakt werd door afweergeschut en neerstortte in de Neare Saiter. Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en It Fryske Gea willen de bijzondere geschiedenis van Lancaster R5682 en zijn bemanning in stand houden. Daarom werd de crash met de Lancaster zaterdag herdacht in het bijzijn van de nabestaanden afkomstig uit Engeland, Canada en Australie.
Onthulling informatiepaneel
De familie en overige genodigden werden ontvangen in Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Hier gaf Alexander Tuinhout een presentatie over de laatste vlucht van Lancaster R5682. Hierna voeren de genodigden met de boot naar It Spoekepaad in Earnewald waar de onthulling van een informatiepaneel plaatsvond. Op dit informatiepaneel zijn de omgekomen bemanningsleden afgebeeld. Op deze manier wordt de herinnering aan hen in leven gehouden. Voor het leggen van de kransen, werden de omgekomen bemanningsleden in stilte herdacht.
Om een impressie te krijgen van de middag kunt u de reportage bekijken. Hierin vertelt Alexander Tuinhout van de SMAMF hoe hij de dag heeft ervaren.
Laatste vlucht Lancaster R5682
De bemanning van de Lancaster R5682 kreeg in de nacht van 4/5 september 1942 de taak om de Duitse stad Bremen te bombarderen. Het vliegtuig vertrok met 250 andere toestellen van de Royal Air Force vanaf vliegveld Syerston. Ter hoogte van de Friese Waddeneilanden werd het vliegtuig beschoten en vielen de motoren uit, hierdoor ontstond er brand in het vliegtuig. Piloot Peter Joslin gaf de bemanning het sein om het toestel te verlaten. Vijf parachutisten kwamen in de omgeving van de Alde Feanen naar beneden. Voor een van hen, de bommenrichter Edward Joseph May, liep de sprong fataal af. Ook de piloot, Peter Joslin overleefde de vlucht niet. Hij zat nog in de cockpit toen het vliegtuig om 02.51 uur neerstortte in de Neare Saiter. Bemanningslid James Francis Cooper is nooit gevonden. Hij wordt sinds 5 september 1942 vermist.