Laaggeletterdheid verhoogt risico op verkeerd medicijngebruik
Laaggeletterdheid verhoogt risico op verkeerd medicijngebruik
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben een verhoogd risico op verkeerd gebruik van hun medicatie. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties en kan leiden tot ziekenhuisopname. Pharos en KNMP starten, in de week van de alfabetisering, de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. De campagne wil aandacht vragen voor de grote gevolgen van laaggeletterdheid op medicijngebruik en een veiliger gebruik bevorderen.
Staatssecretaris Martin van Rijn opent de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ op 7 september en neemt het gelijknamige boek in ontvangst. Het boek bevat korte levensverhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers. Over hun worsteling met medicatiegebruik en welke oplossingen zij gevonden hebben. Een citaat uit een van de verhalen: ‘Als ik dan naar huis terugkeerde wist ik het nog niet, want dat etiket kon ik niet lezen’.
De campagne bestaat naast het boek uit een interactieve tentoonstelling in het Museum voor Communicatie, een mini documentaire met laaggeletterden en een e-learning voor verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten met instrumenten om laaggeletterde patiënten te herkennen en te coachen bij hun medicijngebruik.
In Nederland zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat is meer dan 11 procent van de Nederlandse bevolking.
Deze patiënten begrijpen de mondelinge en schriftelijke informatie vaak niet die zij in de apotheek bij hun geneesmiddel ontvangen. Voorschriften over tijdstip, dosering en wijze van inname worden dan verkeerd geïnterpreteerd. Daarnaast zorgen verandering van verpakking of vorm en kleur van geneesmiddelen voor extra verwarring bij deze groep. Dit kan leiden tot het niet correct innemen van de medicatie met als gevolg dat de klachten verergeren of er ontstaan complicaties.
Pharos en de KNMP voeren een meerjarenprogramma uit om veilig medicatiegebruik onder laaggeletterden te bevorderen. De campagne maakt onderdeel uit van dat programma. Directeur Monica van Berkum van Pharos: “Het is van belang dat goede zorg iedereen bereikt, dus ook laaggeletterden. We zijn blij dat we samen met de KNMP, Stichting Lezen en Schrijven en de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden met deze campagne extra aandacht kunnen geven aan zo’n belangrijk onderwerp”.