Boerenprotest: betere prijzen voor eerlijke producten
`Eerlijke prijzen voor een eerlijk product', `Europese solidariteit voor boeren en tuinders' en `zonder boeren geen voedsel'. Het waren slogans, die vandaag in meerdere talen te horen waren in Brussel tijdens de grote COPA-demonstratie van vele duizenden boeren uit EU-landen. Het protest begon rustig, maar werd rond het middaguur grimmiger.
Er klonken sirenes, er werd met rotjes en zwaarder vuurwerk gegooid en banden in brand gestoken. Op een plek reed een trekker dwars door de prikkeldraadversperring en dit leidde tot reactie van de ME en politie. "Het beeld via de media dat het een grote rotzooi is geweest, klopt niet met de werkelijkheid. De COPA-demonstratie is beheerst en waardig verlopen, daar ben ik trots op", blikt Albert Jan Maat terug. Tot en met eind deze maand is hij voorzitter van de Europese boerenorganisatie COPA.
Confrontatie Er was nog een andere demonstratie, namelijk die van de Europese Melkveehouders (EDB) die op een andere plek in Brussel begon. Beide protestgroepen kwamen bij elkaar op het Schumanplein, waar het op enkele plaatsen tot een confrontatie kwam met de ME. Maar daar bleef het bij en dat was mede te danken aan de zeer strakke bewaking en afscherming van het boerenprotest van de rest van de binnenstad.
Voor en na het boerenprotest was het in het COPA-gebouw aan de Trierstraat een komen en gaan van boeren, bestuurders, politici en media uit tal van landen. LTO huist op de zesde verdieping van dat gebouw. Daar begon het 's morgens vroeg al met een gesprek tussen LTO-bestuurders met de Europarlementariers Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD).
Tienpuntenplan De LTO-delegatie bestond uit Hans Huijbers (vice-voorzitter LTO Nederland), Leon Faassen (LLTB), Toon van Hoof (ZLTO), Kees Romijn (LTO Melkveehouderij) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij). Laatstgenoemde overhandigde de parlementariers het tienpuntenplan, dat afgelopen week in samenwerking met de NVV is opgesteld.
Albert Jan Maat, momenteel voorzitter van de Europese boerenorganisatie COPA, was in hetzelfde gebouw intussen gestart met een drukbezochte internationale persconferentie. Uit alle delen van Europa waren journalisten naar de EU-hoofdstad gekomen om een toelichting te horen op de eisen- en wensenlijst, die zowel bij Europese Commissie als de Raad van ministers was neergelegd.
Gesprek met Dijksma In de loop van de morgen en voor de extra EU-landbouwraad had de LTO-delegatie onder leiding van Huijbers nog een gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Daar werden de mogelijkheden om melkveehouders en varkenshouders tegemoet te komen, nog eens met elkaar doorgenomen. Hierbij werd benadrukt dat vooral de varkenshouders in de knel zitten. Na een gesprek met de Luxemburgse voorzitter van de EU-Landbouwraad haastte Maat zich naar Station Noord in Brussel, waar hij de demonstranten toesprak, net als enkele andere boerenleiders uit Europa. Daarna ging de stoet op weg naar het centrum, aangevoerd door trekkers en gevolgd door duizenden demonstranten uit vooral Frankijk, Belgie, Engeland, Spanje en een relatief kleine groep uit Nederland.
Steunmaatregelen Aan het eind van de middag bleek dat in de EU-Raad werd gesproken over een voorstel van de Europese Commissie om een totaalbedrag van EUR 500 miljoen uit te trekken voor steunmaatregelen. Bij de LTO-delegatie leidde dit vooralsnog tot weinig enthousiasme, al was het maar omdat het voorstel voor de varkenshouders amper concrete hulpacties bevatte. Zie ook: http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=231686&h=Boeren-betogen-voor-duurzame-prijs-(video)#.Ve3DZMbCS0M
Zie ook: http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=231645&h='Hinder'-boerenacties-in-Belgi%C3%AB-groeit#.Ve3D0sbCS0M
07 september 2015
BRON:
LTO Nederland