Nederland geeft extra steun aan VN-missie Mali
Nieuwsbericht | 06-09-2015 | 11:24 - Nederland geeft extra geld aan de VN-missie in Mali om ervoor te zorgen dat de bevolking snel profijt heeft van het eerder dit jaar gesloten vredesakkoord. Het gaat om 2 miljoen euro voor projecten in het noorden van het West-Afrikaanse land om het justitiele apparaat weer op te bouwen en de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.
Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag tijdens een bezoek aan de Malinese hoofdstad Bamako aangekondigd. `De vrede is broos in Mali. Het is daarom zaak om ook te investeren in kleinschalige projecten die snel effect hebben op het terrein van justitie. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de renovatie van politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken en de training van aanklagers om terrorisme en smokkel aan te pakken', aldus Koenders.
Het was voor hem het eerste bezoek aan Mali als minister sinds hij er vorig jaar oktober vertrok als hoofd van de VN-vredesmissie MINUSMA. Koenders werd ontvangen in het presidentieel paleis. Tijdens zijn ontmoetingen met president Ibrahim Boubacar Keita en zijn Malinese ambtgenoot Abdoulaye Diop benadrukte Koenders dat Mali en MINUSMA in een belangrijke fase zitten nu het vredesakkoord is getekend.
`Het komt er nu op aan om dat akkoord daadkrachtig uit te voeren. Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen het geweld stoppen en hun verantwoordelijkheid nemen om alle Malinezen zicht op vrede en veiligheid te bieden. De VN zet zich daar als onafhankelijke partij ook voor in en verdient daarbij alle steun en waardering', aldus Koenders.
`MINUSMA is een lastige missie in een moeilijke fase, maar zeker geen mission impossible.' Tijdens zijn gesprekken met de Malinese regering besprak de minister verder de problematiek van illegale migratie en mensensmokkel, die ook in Mali speelt. 'Mali deelt onze zorg over illegale migratie en mensensmokkel in deze regio en wil samen met de EU zoeken naar oplossingen voor dit grensoverschrijdende probleem.'
Nederland blijft betrokken bij Mali. Zo is de militaire bijdrage aan MINUSMA verlengd tot eind 2016. De diplomaat Koen Davidse begint binnenkort als plaatsvervangend hoofd van de missie. Ook zijn er in de missie Nederlandse politiemensen en civiele deskundigen actief om politie en justitie te ondersteunen. Daarnaast is er recent een Nederlandse genderexpert bij MINUSMA geplaatst om ervoor te zorgen dat er ook vrouwen betrokken worden bij de uitvoering van het vredesakkoord.