Reactie van het ministerie van VenJ op artikel NRC Handelsblad over contacten tussen ambtenaren en marktpartijen

Nieuwsbericht | 05-09-2015 | 07:00 - Goed contact met marktpartijen is essentieel voor de overheid, en dus ook voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. De ICT-vraagstukken waar wij voor staan, zijn complex en kunnen alleen in nauwe samenwerking met de markt worden opgelost. De afgelopen jaren zijn daarom veel bijeenkomsten georganiseerd voor en door leveranciers, waar ook Veiligheid en Justitie een inhoudelijke bijdrage aan leverde. De sessie op Schiermonnikoog met Oracle en Quint was een van deze bijeenkomsten en paste bij het doel: kennisuitwisseling met de markt. Er waren ook bijeenkomsten met onder meer Fox-IT, Gartner, Microsoft, Sogeti en Atos.

Op 23 augustus, 6 september en 1 november 2013 organiseerde het departement, samen met branchevereniging Nederland ICT, drie leveranciersbijeenkomsten. Het doel van deze bijeenkomsten was het informeren van alle leveranciers over de politieke en bestuurlijke prioriteiten van het ministerie. Ruim 60 leveranciers werden uitgenodigd om met oplossingen, suggesties en voorstellen te komen voor een betere inrichting van de informatievoorziening en ICT. Tijdens iedere bijeenkomst riep de toenmalige Secretaris-Generaal de deelnemers op kennis en informatie te delen en van elkaar te leren en samen kennissessies op de belangrijkste vraagstukken te organiseren.

Onder andere de bedrijven Oracle en Quint gaven gehoor aan deze oproep. Zij kwamen met het idee om samen met het ministerie een inhoudelijke bijeenkomst te organiseren over keteninformatisering. Dat is uiteindelijk de bijeenkomst op Schiermonnikoog geworden, onder de noemer `Basisinformatie Kennissessie Keteninformatisering`, op donderdag 30 januari, vrijdag 31 januari en zaterdagochtend 01 februari 2014 op Schiermonnikoog. Het programma is door de drie organisatoren gezamenlijk ingevuld, met externe sprekers van onder ander Google, Marketing Facts en Bol.com. De reis- en verblijfkosten kwamen voor eigen rekening van elke deelnemer, waarbij soberheid het uitgangspunt was. Doel was het uitwisselen van kennis en het delen van ervaringen. De bijeenkomst verliep naar tevredenheid van alle deelnemers. Deze sessie leidde niet tot opdrachten voor de externe partijen. Dit was ook niet de opzet, zo is voor aanvang duidelijk gecommuniceerd.

De Secretaris-generaal, de cooerdinator Integriteit en de cooerdinerend directeur inkoop van Veiligheid en Justitie wisten allemaal van de oproep aan de markt om kennissessie te organiseren. Zij kwalificeren de wijze waarop hieraan invulling is gegeven als passend binnen de integriteitsregels en het inkoopbeleid.

Een overzicht van VenJ-contacten met marktpartijen is hier te vinden.

Organisatie intern onderzoek Zembla

Rond de twee uitzendingen van Zembla is er op het ministerie een zogenaamd 'Overleg Zembla' ingesteld. Dit was een intern overleg naar aanleiding van de vragen van Zembla. Enerzijds om de vragen van Zembla te beantwoorden, anderzijds om te zien of de signalen van Zembla reden waren voor verdere acties binnen het ministerie of binnen de rijksdienst.

Informatievoorziening en ICT, Inkoop en personele aangelegenheden behoren tot de portefeuille van de pSG. Om die reden verzocht de Secretaris-generaal de pSG het overleg Zembla te organiseren. Binnen het ministerie is de budgetverantwoordelijkheid voor de inkoop niet bij de pSG belegd, maar bij de Directeuren-generaal en managers in de diverse sectoren. De pSG ondersteunt de Directeuren-Generaal procesmatig bij de inkoop en draagt zorg voor goede inkoopadministratie.

Het overleg is beeindigd nadat uitvoering is gegeven aan de volgende maatregelen:

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla in oktober 2014:

o de Auditdienst Rijk heeft een `quick scan' gedaan bij alle departementen over inkoop en integriteit. VenJ voldoet in deze quick scan aan alle vereisten.

o De IND heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie inzake de casus die in Zembla is gemeld. Ook het ministerie van Defensie en de gemeente Rotterdam hebben aangifte gedaan.

o De betreffende dossiers zijn overgedragen aan de Autoriteit Consument en Markt en er is op verzoek van de ACM aanvullende informatie verstrekt inzake andere aanbestedingstrajecten van VenJ (DJI, OM, IND en Raad voor de Rechtspraak).

NB. De ACM heeft gemeld na vooronderzoek geen aanleiding te zien voor een vervolgonderzoek.

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla in januari 2015:

o Er is, door hoor- en wederhoor, nagegaan of er in de individuele gevallen sprake was van een te ruime interpretatie van de toenmalige integriteitsregels. Dit bleek in geen van de gevallen aan de orde te zijn.

o Naar aanleiding van het Overleg Zembla heeft de SG alle leidinggevenden nogmaals expliciet gewezen op belang van integriteit en hun rol daarin.

o Daarnaast zijn alle medewerkers via intranet nogmaals gewezen op het belang van integriteit.

o De Auditdienst Rijk doet onderzoek naar de werking van het integriteitsstelsel en mogelijke verbeterpunten. Het onderzoek spitst zich toe op aannemen van geschenken en ingaan op uitnodigingen.

o VenJ heeft het ontbreken van een gedragscode over sponsoring van sport- of personeelsverenigingen ingebracht in de interdepartementale werkgroep voor de model gedragscode integriteit Rijk.