Limburgse beweging tegen kindermishandeling

Zeventien Limburgse bestuurders zijn op 3 september een beweging gestart tegen kindermishandeling. Onder leiding van gouverneur Theo Bovens en vicevoorzitter Diana Monissen van de landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik spraken Limburgse burgemeesters en bestuurders van diverse instellingen af zich als ambassadeur sterk te maken voor het terugdringen van het aantal mishandelde kinderen in Limburg.

Jaarlijks worden in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld telt elke schoolklas een slachtoffer. Dat is zes keer een vol Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade met kinderen die mishandeld zijn. Daarbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om fysieke en emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en het slachtoffer zijn van vechtscheidingen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor een kind en kan op termijn gevolgen hebben voor de relatie met eigen kinderen.

Actie is geboden

Juist thuis, op de plek waar je veilig zou moeten zijn, vindt het meeste geweld plaats. Overheden en professionals doen al jaren hun uiterste best om het tij te keren, maar toch lukt het niet om grip te krijgen op het aantal gevallen van kindermishandeling. "Snelle en daadkrachtige actie is dus geboden, " vindt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Zorg). De bestuurders zeggen toe zich in te zetten om de aanpak van kindermishandeling in Limburg te versterken. Dit doen ze gezamenlijk als groep, maar ook als individu. In het belang van elk kind. Zo bespreken zij met collega-bestuurders en professionals hoe zij hen kunnen helpen bij het vergroten van de veiligheid van Limburgse kinderen. Ook willen zij de inwoners van Limburg bewust maken van wat zij zelf kunnen doen wanneer zij een vermoeden hebben van kindermishandeling. Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben namelijk belangrijke anderen in hun omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten bijvoorbeeld.

Samen sterk

Gedeputeerde Van Rijnsbergen juicht het initiatief dan ook toe: "Het is belangrijk dat we ons samen sterk maken. Daar hebben wij als Provincie een rol in, maar zonder de bestuurders en professionals uit het veld gaat dat niet. Fantastisch dat deze groep mensen zich vanuit hun functie, maar ook als individuele personen, bereid voelen hier echt werk van te maken."

Olievlek

Diana Monissen riep tijdens de bijeenkomst de bestuurders op om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem aan te pakken: "Wij hopen, met uw persoonlijke inzet, een olievlek te creeren, zodat u straks waarheidsgetrouw kunt zeggen: `In Limburg hebben we het verschil gemaakt. Samen hebben we de veiligheid van onze Limburgse kinderen daadwerkelijk vergroot'."

Ambassadeurs

De 17 ambassadeurs zijn:

De heer P. Beker, vertrouwensarts kindermishandeling en huiselijk geweld

Mevrouw drs. E. Brekelmans, plaatsvervangend chef Politie Limburg

De heer mr. R de Boer, burgemeester gemeente Simpelveld

De heer mr. R.T. Bos, hoofdofficier van Justitie Openbaar Ministerie Limburg

De heer drs. Th. J.F.M. Bovens, Commissaris van de Koning Limburg

De heer J. Clemens, wethouder gemeente Heerlen

Mevrouw W.J. G. Delissen-van Tongerlo, burgemeester gemeente Peel en Maas

Mevrouw M.F.H. Leurs- Mordang, burgemeester gemeente Stein

De heer dr. X.M.H. Moonen Bijzonder lector Zuyd Hogeschool en Onderzoeker Universiteit van Amsterdam

Mevrouw mr. J.M. Penn-te Strake, burgemeester gemeente Maastricht

Mevrouw M. van Rijnsbergen, gedeputeerde Werk en Welzijn Provincie Limburg

Mevrouw M.A. Smitsmans- Burhenne, wethouder gemeente Roermond

De heer mr. J. Wassenberg, kinderrechter Rechtbank Limburg

De heer R.C. Weijnen, voorzitter huisartsenkring Limburg

Mevrouw drs. T. van Wijk, voorzitter centrale directie LVO noord (voortgezet onderwijs)

Mevrouw dr. D. M. C. B. van Zeben- Van der Aa, kinderarts sociale pediatrie

Mevrouw drs. J.W.M.G. van Zomeren, lid bestuur Innovo (primair onderwijs)