Provincies pakken regie bij aanpak krimp en transformatie detailhandel
Provincies pakken regie bij aanpak krimp en transformatie detailhandel
04 september 2015
Minister Henk Kamp had donderdag de 12 gedeputeerden voor economische zaken uitgenodigd om te praten over de ambities van de nieuwe colleges op het gebied van detailhandel. Belangrijk agendapunt was daarbij de onlangs vastgestelde Retailagenda. Deze agenda is een initiatief van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en markt en heeft een gezonde en kansrijke detailhandel als doel.
Binnen de retail vinden grote, structurele veranderingen plaats. Consumenten besteden steeds meer geld aan diensten en minder aan goederen, kopen meer online en hechten steeds meer belang aan gebruik in plaats van bezit. Met de afspraken in de Retailagenda willen de ondertekenaars de retail toekomstbestendig maken. De problematiek werd treffend verwoord door de tevens aanwezige Jan Meerman van Detailhandel Nederland: `We hebben 20 tot 30% winkels teveel en meubelboulevards voor het inrichten van huizen voor 100 miljoen mensen.' En hij verzocht om een grote rol van de overheid om de krimp en transformatie van de retailsector faciliteren.
Friese gedeputeerde Sander De Rouwe is namens het IPO portefeuillehouder detailhandel. Hij gaf tijdens het gesprek aan dat provincies het onderwerp hoog op de agenda hebben staan. Het is dan ook terug te vinden veelal beknopte collegeakkoorden. Provincies blijven graag samen met anderen partijen aan de slag om de complexe problematiek aan te pakken. Soms met eigen retailagenda's, soms ingebed in bredere visies op werklocaties of door een gebiedsgerichte (binnenstedelijke) aanpak. Elke provincie doet dat op zijn eigen wijze en zet daarvoor verschillende instrumenten in, zoals: het ruimtelijke ordeningsinstrumentarium als stok achter de deur, het inzetten op een goede samenwerking met gemeenten in het kader van detailhandelvisies, het instellen van detailhandelcommissies om deze visies te toetsen en samenwerken met hogescholen voor de broodnodige innovatie. Minister Kamp was enigszins onder indruk van de vele goede provinciale voorbeelden en gaf aan verheugd te zijn met de regie die de provincies op dit terrein pakken.
Meerdere gedeputeerden benadrukten het belang van goede kennis, onderzoek en informatie als basis voor hun aanpak en pleitten voor een nationaal koopstromenonderzoek. Dit jaar zal de bijeenkomst een vervolg krijgen en zal het onderwerp kennis (in relatie tot de rol van provincies bij detailhandel) centraal staan.