Het beste van ARTtube vanaf 3 september wekelijks te zien op NPO Cultura

Het beste van ARTtube vanaf 3 september wekelijks te zien op NPO Cultura

2 september 2015

Met ingang van donderdag 3 september is ARTtube, het online videokanaal van achttien musea uit Nederland en Belgie, wekelijks te zien op NPO Cultura. Iedere twee weken stelt ARTtube een nieuwe aflevering samen met de beste museum-video's over kunst en design. Een uur lang video's gekoppeld aan de actualiteit en de NPO Cultura themaweken. Naast bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers geven de video's exclusieve kijkjes achter de schermen in musea zoals Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum, EYE Filmmuseum, De Pont en Gemeentemuseum Den Haag.

In de eerste uitzending staan video's over de tentoonstelling Design Derby, Cas Hieltjes, Anton Corbijn en Andrea Zittel centraal.

Design Derby (Museum Boijmans Van Beuningen)

Speciaal voor de tentoonstelling `Design Derby: Nederland - Belgie (1815 - 2015)' is een video gemaakt waarin Frank Huygens en Mienke Simon Thomas, conservatoren toegepaste kunst en kunstnijverheid van respectievelijk Design Museum Gent en Museum Boijmans Van Beuningen, toelichting geven op de ontwerpgeschiedenis in hun land en bediscussieren welk land het hoogst scoort op het gebied van vormgeving en design. Is dat Nederland of is dat Belgie?

We Live Art: Cas Hieltjes - Portrait as Broken Circle (ARTtube productie)

Kunst en Muziek - Muziek en Kunst: in het leven van Cas Hieltjes, zanger van de band Go Back To The Zoo spelen beide een prominente rol en vindt een voortdurende wisselwerking plaats. Voor de serie We Live Art, een speciale ARTtube productie, maakte Jeroen van der Poel, in samenwerking met Cas en de andere bandleden, een bijzonder portret.

Anton Corbijn (Gemeentemuseum Den Haag)

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn (Strijen, 1955) organiseerden het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag eerder dit jaar het meest complete overzicht van zijn oeuvre tot nu toe. Het Gemeentemuseum liet in `HOLLANDS DEEP' zien hoe Corbijn zich in veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar. Het ernaast gelegen Fotomuseum Den Haag toonde in de tentoonstelling `1-2-3-4' foto's van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat.

Andrea Zittel - The Flat Field Works (Middelheimmuseum)

Andrea Zittel neemt een speciale plaats in binnen de kunstwereld. Ze behoort tot de voorhoede van kunstenaars die zich gingen bezinnen over de sociale rol van kunst. Ze bekijkt hoe wij ons gedragen en organiseren in het dagelijkse leven. Dat inspireert haar tot het maken van living units, meubels, kledij, gebruiksvoorwerpen en zelfs voedsel. Voor het Middelheimmuseum ontwierp de Amerikaanse kunstenares Andrea Zittel een nieuwe installatie, `The Flat Field Works'.

Partners

ARTtube is in 2009 ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen. In 2012 startten vijf musea (Stedelijk Museum, M HKA, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont en Museum Boijmans Van Beuningen) het gezamenlijke platform. Inmiddels delen al achttien musea en kunstinstellingen hun video's met het publiek via www.arttube.nl - en dit aantal is groeiend.

ARTtube wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Mondriaan Fonds.

Weblink

www.arttube.nl

www.npocultura.nl/arttube

Uitzenddatum

Donderdag 3 september om 19:30 uur, herhaling op donderdag 10 september om 19:30 uur.

Op donderdag 17 september is er een nieuw uur video's te zien.