Lezing ‘Adders in Nationaal Park Drentsche Aa’

Persbericht

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Lezing ‘Adders in Nationaal Park Drentsche Aa’

Donderdagavond 3 september 2015 organiseert Nationaal Park Drentsche Aa een gratis Adderlezing voor geïnteresseerden. Rolf van Leeningen, projectmedewerker en onderzoeker bij RAVON volgt in zijn lezing een seizoen lang de adder. Het jaar begint met het ontwaken uit de winterslaap, de adderdans, jacht en geboorte. Daarnaast gaat Rolf in op onderwerpen als herkenning, gif(beten), hoe kan je zelf adders vinden en de verspreiding waarbij hij extra inzoomt op het Drentse Aa gebied. Een deel van de informatie komt uit zijn eigen adderonderzoek. Tijdens zijn presentatie vertoond Rolf prachtige foto’s en bijzondere filmbeelden.

De adder

De adder is een relatief kleine, zwaar gebouwde slang met een driehoekige zigzagtekening op de rug. De adder is giftig maar zeker niet agressief. Bij verstoring vluchten ze traag in de vegetatie en bijten alleen wanneer ze opgepakt worden. Adders leiden een verborgen leven. Het zijn koudbloedige dieren en liggen daarom vaak uit de wind op te warmen in de zon. Ze worden bedreigd en staan daarom op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Deze fascinerende soort komt in Nederland voornamelijk voor op natte heides en hoogveengebieden in Friesland, Drenthe, Overijssel, de Veluwe en de Meinweg. Drenthe herbergt een aanzienlijke percentage van de Nederlandse populatie op diverse locaties. Ook in het Drentsche Aa gebied zijn meerdere adderpopulaties.

2015 Jaar van de adder

2015 is uitgeroepen tot jaar van de adder. Er worden extra activiteiten georganiseerd en op 18 sept. organiseert RAVON (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland) in samenwerking met de WAN (Werkgroep Adderonderzoek Nederland) een minisymposium over de adder. Daarnaast zal Natuurbericht.nl maandelijks aandacht besteden aan de adder en verschijnen er dit jaar meerdere publicaties over deze boeiende slang. Hiermee wordt aandacht voor de adder gevraagd van onder andere de terreinbeheerders. Eenvoudige aanpassingen in het beheer van adderterreinen zijn vaak cruciaal voor het behoud van deze slangensoort.

Populatieonderzoek

Het belangrijkste onderzoek dat de WAN uitvoert is het zogenaamde populatieonderzoek. Daarvoor worden door de onderzoekers van zo veel mogelijk adders de bovenzijde van de kop gefotografeerd. De bovenzijde van de kop is namelijk te vergelijken met een vingerafdruk van een mens, voor ieder dier uniek. Deze foto gaat samen met allerlei andere gegevens zoals locaties, geslacht en lengte in een database. Vervolgens kunnen met deze gegevens adders zowel individueel als op populatieniveau gevolgd worden.

Datum: donderdag 3 september

Tijd: lezing start om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur

Kosten: gratis toegang

Locatie: Eetcafé-partycentrum Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, 9483 PH Zeegse

Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het gebiedsfonds Drentsche Aa