Pasveersloot wordt rijksmonument


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft besloten de Pasveersloot in Dreischor aan te wijzen als rijksmonument uit de wederopbouwperiode 1940-1965.

Het object had al reeds jaren de monumentenstatus. De waterzuiveringsinstallatie is een uniek monument van techniek, omdat het een van de eerste uitvoeringen is van het type Pasveersloot. Hiervan zijn er nog maar enkele over. Het exemplaar in Dreischor bleef bijzonder goed bewaard, Bovendien
was die in Dreischor lange tijd de oudste nog actieve in zijn soort. De gemeente Schouwen-Duiveland is evenals de eigenaar Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland trots op het nieuwe rijksmonument binnen de gemeentegrenzen.

Open Monumentendag

Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor genodigden op 11 september wordt het aanwijzingsbesluit door de Rijksdienst overhandigd aan de eigenaar Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland.

Het monument is te allen tijde vrij-toegankelijk voor publiek, maar tijdens de open monumentendag op zaterdag 13 september zal stichting Monumenten Schouwen-Duiveland uitleg geven over de Pasveersloot en is hij in bedrijf.

Wat is een Pasveersloot

Een Pasveersloot, genoemd naar TNO-onderzoeker dr. Ir. A. Pasveer, wordt ook wel een oxydatiesloot genoemd. Vroeger was het een goedkope methode om water te zuiveren. In 2001 ging de zuiveringsinstallatie in Dreischor met pensioen, want toen werd het dorp op het riool aangesloten. De
Pasveersloot in Dreischor heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van afvalwaterzuivering in Nederland en was daarmee een innovatie op milieu- en hygienegebied. Het concept vond op grote schaal navolging en leidde tot internationale bekendheid. Vanuit ontwikkelingslanden maar ook vanuit
Japan is er nog steeds veel belangstelling voor dit fenomeen. De Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland is eveneens verheugd dit object in bezit te hebben en zal in de komende jaren de nodige inspanningen verrichten om dit jong industrieel erfgoed te behouden.

Laatst gewijzigd: 03 september 2015

Deel deze pagina op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
del.icio.us del.icio.us
Hyves Hyves
LinkedIn LinkedIn
Digg Digg
Google Bookmark Google Bookmarks