'Energiediplomaat' op Nederlandse ambassade Mexico
Nederland en Mexico gaan nauwer samenwerken op het gebied van energie. Een speciale energiediplomaat op de Nederlandse ambassade in Mexico Stad gaat met Mexico gezamenlijke activiteiten opzetten en het Nederlandse bedrijfsleven helpen met opdrachten. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft hiervoor vandaag op haar handelsmissie in Mexico een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Mexicaanse minister van Energie. Daarnaast werden drie handelscontracten ondertekend.
De Mexicaanse regering heeft onlangs besloten de energiemarkt te hervormen, waardoor buitenlandse bedrijven makkelijker in het land aan de slag kunnen. Daarom is Ploumen met 23 Nederlandse bedrijven uit de energie-en maritieme sectoren in Mexico: 'Deze hervorming biedt veel mogelijkheden. Het merendeel van de olie en gas hier wordt vanaf zee gewonnen en de Mexicanen verwelkomen de kennis en expertise van Nederlandse bedrijven op dit vlak. Er moeten bijvoorbeeld boorplatforms en havens worden gebouwd. Daarnaast wil Mexico een slag maken met duurzame energie. Onze bedrijven en kennisinstellingen bieden hiervoor innovatieve oplossingen.'
Samenwerking
De energiesamenwerking tussen Nederland en Mexico begon tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix in 2009 en wordt nu uitgebreid. Doel is om ervaringen met publiek-private samenwerkingen in de energiesector te delen en samen onderzoek te doen naar olietoepassingen. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen staat op de agenda. Ploumen: 'Veel Mexicaanse bedrijven voldoen nog niet aan internationale standaarden op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Dit belemmert hun mogelijkheden om met internationale oliebedrijven zaken te doen. Nederland heeft veel kennis op dit gebied en kan Mexico helpen om aan alle arbeidsstandaarden en veiligheidsmaatregelen te voldoen. Zo dragen we ook bij aan betere arbeidsomstandigheden en banengroei voor de mensen hier'. De Nederlandse energiediplomaat zal bijvoorbeeld trainingen organiseren voor bedrijven en de Mexicaanse overheid over onderwerpen als de gezondheid van werknemers, de belangen van lokale gemeenschappen en milieustandaarden.
De bedrijvenmissie begon dinsdag, met een bezoek aan de staat Campeche, waar meer dan de helft van de Mexicaanse olie gewonnen wordt. Vandaag sloot minister Ploumen aan bij het netwerkprogramma in Mexico-Stad. Naast verschillende gesprekken met Mexicaanse regeringsvertegenwoordigers stond een paneldiscussie over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de energiesector op het programma. Daarnaast werden drie contracten getekend door Nederlandse bedrijven, met een totale waarde van bijna 4 miljoen euro. Zo ontwikkelt Inepro een betalingssysteem voor Mexicaanse universiteitscampussen, gaat Boskalis de haven van Tampico baggeren en adviseert de Haven van Rotterdam bij het ontwikkelen van de haven Frontera.