Sleutel van gevangenis Norgerhaven in Noorse handen
Nieuwsbericht | 02-09-2015 | 15:44
De gevangenis Norgerhaven is vanaf vanmiddag officieel in Noorse handen. Staatsecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie droeg de sleutels van de gevangenis vanmiddag over aan zijn Noorse collega Minister van Justitie Anders Anundsen. Dijkhoff: "Nederland en Noorwegen helpen elkaar grensverleggend. Zij de cellen. Wij de banen".
Staatssecretaris Dijkhoff draagt de sleutels van de gevangenis over aan zijn Noorse collega Minister van Justitie Anders Anundsen. Foto: Rob Acket
De inrichting in Veenhuizen zal de komende weken gestaag gevuld worden met Noorse gedetineerden, die een deel van hun straf uit komen zitten in Nederland. Totaal komen 242 Noren naar Naderland, de eerste 24 zijn dinsdag al gearriveerd op luchthaven Eelde en verblijven al in gevangenis Norgerhaven.
In Norgerhaven is een Noorse directeur aangesteld, bijgestaan door een Nederlandse directeur, die leiding geeft aan het Nederlandse personeel. Door de overeenkomst blijft er in Nederland 239 FTE aan werkgelegenheid behouden binnen het gevangeniswezen. De medewerkers kregen de afgelopen weken opleidingen in het Noorse recht en de detentiecultuur om zich voor te bereiden op de komst van de Noren. Ook werd er Engels gegeven aan de medewerkers, omdat dit de voertaal in de inrichting zal worden.
Nederland en Noorwegen zijn sinds de zomer van 2014 met elkaar in gesprek om de tijdelijke plaatsing van Noorse gedetineerden in Nederland mogelijk te maken. Eerder dit jaar werd het verdrag hiertoe afgesloten. Noorwegen gebruikt Norgerhaven voor een periode van 3 jaar, maar de beide landen kunnen (telkens) een verlenging van ten minste een jaar overeenkomen.
De reden van de internationale samenwerking is dat Nederland kampt met een overschot aan celcapaciteit terwijl Noorwegen juist te weinig plekken heeft voor gedetineerden. Nederland en Noorwegen zijn overeen gekomen om 242 Noorse gedetineerden te plaatsen in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Nederland sloot al eerder een soortgelijke verdrag met Belgie in 2009.