Egyptische gasvondst zet Israelische beurs in beweging

in Uncategorized / door Mike Durand / op 02/09/2015 om 09:44 / Tags: Egypte, Turkije, VS

De vondst van een enorm gasveld voor de kust van Egypte zet sinds zondag de energiemarkt in het Midden-Oosten op zijn kop. Aandelen in Israel namen een duikvlucht toen de vondst bekend werd van het veld, Zohr, door de Italiaanse olie- en gasmaatschappij Eni.

Het veld bevat z'n 850 miljard kubieke meter gas en is daarmee groter dan Leviathan, het veld voor de Israelische kust. Israel hoopte zich daarmee te ontpoppen als gasexporteur in de regio, maar lopende onderhandelingen tussen Israel en Egypte over levering van Israelisch gas en daaraan gekoppelde deals met Egypte en andere Arabische landen staan nu op losse schroeven.

Ook verbeterde betrekkingen met Turkije kunnen op de tocht komen te staan: Turkije zocht een manier om gasleveranties uit Israel mogelijk te maken zonder gezichtsverlies.

Egypte

Het Italiaanse Eni is volledig eigenaar van de door Egypte afgegeven concessie waarin het gasveld is gevonden. De olie- en gasmaatschappij gaat zijn zoektocht intensiveren, omdat zij verwacht nog meer bronnen aan te kunnen boren voor de kust van Egypte. Deze vondst zal grote invloed hebben op de energie-industrie van Egypte en Eni spreekt zelfs van een transformatie binnen de energiesector in het Midden Oosten. De Italianen verwachten in 2018 de eerste vruchten te kunnen plukken van de investeringen in proefboringen.

De Egyptische energiebehoefte stijgt in een gigantisch tempo als gevolg van de groeiende bevolking. De vondst van het Zohr gasveld zal de komende decennia een belangrijke bijdrage leveren aan de Egyptische energievoorziening. Het land is de afgelopen jaren steeds afhankelijker geworden van energieleveranties uit de Golfstaten.

Israel had de hoop na de vondst van het Leviathan/Tamar gasveld een belangrijke leverancier van gas te worden aan Egypte. Daar waren al gesprekken over, maar deze ontwikkeling gooit roet in het eten. Overigens is het grootste deel van de opbrengst van Leviathan bestemd voor binnenlandse consumptie.

De energiemarkt

Eni verklaarde zondag dat het de grootste vondst ooit in de Middellandse Zee is sinds nu toe. Aandelen van de in de VS gevestigde Noble Energy, die samenwerkt met Israelische energie bedrijven voor de ontwikkeling van Leviathan, Israels grootste gasveld, kelderden 7,1 procent op de beurs van New York. De grootste energiebedrijven van Israel - de Delek Group, Avner Olie en Ratio - zagen de waarde van hun bedrijven gisteren dalen met ruim 2,2 miljard euro.

Door het de ontdekking van het Zohr gasveld wordt Egypte een directe concurrent van Israel als gasexporteur. Eldad Tamir van het Tamir Fishman investeringsfonds zei: 'De ontdekking voor de Egyptische kust is slecht nieuws voor de Israelische economie en ondernemingen met gas-activa in het bijzonder'. De vondst zal ook invloed hebben op de verwachte Israelische inkomsten door de uitbating van het Leviathan-gasveld. De prijzen van gas en de verwachte winstmarges zullen nu dalen, aldus Tamir.

De Delek Group, een van de Israelische uitbaters van het Leviathan gasveld, stelde de investeerders gerust door te zeggen dat buitenlandse bedrijven in Egypte nog steeds Israelische voorraden nodig zullen hebben. Ook Brenda Shaffer, een energiespecialist van de Universiteit van Haifa, stelt dat de Egyptische vondst weinig invloed zal hebben op de uitbating en winstgevendheid van het Leviathan-gasveld omdat het grootste gedeelte van de gaswinning van het Israelische veld voor de interne markt is bestemd.