Netbeheerder Alliander: groen paradepaardje in Duiven

Netbeheerder Alliander: groen paradepaardje in Duiven

DOOR Redactie - 2 september 2015

Door: Stephanie Korpershoek | De Techniek achter Nederland

Netbeheerder Alliander laat in Duiven haar kantoor plus enkele werkplaatsen grondig renoveren en wil uiteindelijk in 2016 ook energiepositief zijn. Homij Technische Installaties mocht deze klus uitvoeren, het ontwerp voor het vernieuwde gebouw is van architect Thomas Rau.

Sinds eind jaren tachtig bezit Alliander op een bedrijventerrein in Duiven een kantoorlocatie met magazijn, waar tussen de 1.200 en 1.500 mensen werken. Dit is een van de veertien locaties waar het netwerkbedrijf momenteel zijn 7.100 medewerkers in onderbrengt. Architect Thomas Rau mocht de renovatie vorm geven en verbond de losse panden via een `icoon-achtig dak' met elkaar. Op sommige plaatsen is er om de oudbouw heen gebouwd, waardoor de beschikbare werkruimte van de voormalige 15.000 m^2 naar bijna 26.000 m^2 is gegaan.

Breeam-certificering

De Alliander-locatie in Duiven moet dusdanig gebouwd worden dat het in aanmerking komt voor een Breeam-certificering, en wel van het niveau `excellent'. Het streven is het `outstanding'-niveau te behalen. In Nederland verstrekt de Dutch Green Building Council (DGCB, een stichting die zich bezig houdt met duurzaam vastgoed) dergelijke Breeam-certificaten, die een oordeel geven over de duurzaamheidprestatie van gebouwen. Hergebruik van materiaal en energiezuinigheid zijn de belangrijkste pijlers waar het renovatieproject op rust. Sloop werd zoveel mogelijk voorkomen, en wat werd gesloopt werd zoveel mogelijk hergebruikt.

Energiepositief

Maar een energiebedrijf zou geen energiebedrijf zijn als het niet ook wil kunnen pronken met energiezuinigheid. Alliander wilde eerst een energieneutraal gebouwencomplex neerzetten, maar dat wordt - dankzij de inzet van zesduizend pv-panelen - in 2016 zelfs geuepgraded naar energiepositief. De nu geschatte opbrengst uit zonneproductie ligt op 1,5 miljoen kWh per jaar. Homij Technische Installaties plaatste ze, als verantwoordelijke partij voor zowel de E- als de W-installaties.

Maatwerk

De panden in Duiven vormden een interessante uitdaging voor het bedrijf uit Vianen; omdat het een renovatie betrof was alles maatwerk. Er moest ter plekke worden gemeten en worden gewerkt. Elke dag vormde daardoor weer een uitdaging, omdat je bij een renovatie nooit van te voren weet wat je kunt verwachten. Andere technische snufjes die ze, naast de grote hoeveelheid pv-panelen toepasten, zijn de verlichting en ventilatie.

Ongerichte stroming

Voor de ventilatie werd voor het Baopt-principe gekozen; bij deze vorm is sprake van ongerichte stroming. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden hierbij zodanig gemengd dat er eigenlijk geen koude of warme stromen kunnen ontstaan. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en temperatuur. Voor de verlichting werden led's gebruikt die via een zwakstroomkabel met elkaar zijn verbonden, er is dus geen 220 V aan te pas gekomen. Verder is de verlichting straks via een speciale App op de telefoon aan te sturen.