Eerste frietje uit volautomatische frietmachine


Gepubliceerd op
2 september 2015

De eerste van een nieuwe generatie volautomatische frietverkoopmachines is op 2 september gepresenteerd door de Nederlandse start-up Caenator, in samenwerking met StartLife en Wageningen UR (University & Research centre). In het Restaurant van de Toekomst op Wageningen Campus gaf Louise
Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, het startschot voor de eerste markttest.

Controleer uw cookie-instellingen

Bestuursvoorzitter Fresco trok als startschot het eerste frietje uit de machine. Na de invoer van een euromunt en een klik op een 32-inchscherm startte de machine direct met frituren. Mayonaise, currysaus of ketchup, vorkje en zout worden apart in een doosje bijgeleverd. Binnen twee minuten is
het frietje klaar.

Hightech frietmachine

Het bedrijf Caenator heeft de volautomatische frietmachine in nauwe samenwerking met StartLife en Wageningen UR ontwikkeld en geproduceerd. De machine is een combinatie van hightech en eenvoud. De frietautomaat maakt het voor het eerst mogelijk om volautomatisch, op elk ogenblik van de dag,
een vers gebakken portie frietje te krijgen. De frietautomaat bakt verse frietjes in 110 seconden en is al rendabel als hij 40 porties friet per dag bakt. De machine is geruisloos, geurloos en veilig.

Het magneetslot van de machine wordt met een digitale sleutel geopend. Het vriescompartiment biedt ruimte aan 25 kilo bevroren friet. Via een ingenieus systeem wordt de friet gewogen en in gekoelde ruimte klaargezet voor de frituur. Na het frituren wordt de friet met een lift naar het uitgifte
vak gebracht. De dubbele deur scheidt het hete gedeelte van de vriezer, de sauzen en het scherm. Dit laatste is voortgekomen uit de nauwe samenwerking met specialisten van Wageningen UR.

Caenator heeft een tweetal patenten aangevraagd. Een voor de distributie van de friet, waardoor de friet niet breekt of tot moes wordt gedraaid en een patent voor het voorkomen van de geur. De vrijgekomen dampen worden tweemaal gewassen.

Wachtverzachter

Het prototype staat nu in het Restaurant van de Toekomst op Wageningen Campus. Samen met cateraar Sodexo en andere partners wordt de machine getest bij het publiek. Vanuit binnen- en buitenland is al interesse getoond voor de frietmachine, zegt Bastiaan Roest van Caenator: "Cateraars en
horeca-exploitanten zien de machine als mogelijkheid hun omzet vast te houden of uit te bouwen. Openbaar vervoerders zien de machine als wachtverzachter. Voor diverse budgethotels is het een manier om gasten de dag rond te kunnen bedienen."

Technische innovatie

Voor de technische innovatie is nauw samengewerkt met Wageningen UR en haar partners in de Food Valley regio. Prof. Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en consumentengedrag aan Wageningen University, noemt het frietuitgiftesysteem een interessant product. "Het maakt het mogelijk om in een
nieuwe setting, buitenshuis, minder afhankelijk te zijn van personeel."

De businesscase is ontwikkeld in samenwerking met StartLife, het loket voor startende innovatieve ondernemers in de sectoren Agro, Food en Leefomgeving. De ondernemers achter het concept Caenator werden in de opstartfase begeleid en financieel ondersteund door het incubatieprogramma van
StartLife. De directeur StartLife Jan Meiling is trots dat het programma heeft bijgedragen aan de succesvolle marktintroductie: "Caenator zoekt nu naar strategische partners."

prof.dr.ir. JCM (Hans) van Trijp
Contactpersoon prof.dr.ir. JCM (Hans) van Trijp
Contactformulier + Meer (1)

* drs. JA (Jac) Niessen
Contactpersoon drs. JA (Jac) Niessen
Contactformulier

Wageningen UR

Wageningen UR (University & Research centre) werkt binnen het domein gezonde voeding en leefomgeving aan de kwaliteit van leven

* Inauguratie Prof.dr. M.N.C. (Noelle) Aarts Inauguratie prof. Noelle Aarts: Ook alledaagse gesprekken doen er toe
* dennis valerio prijsvraag bcw communicatiewetenschappen vwo Communicatie-wetenschappen organiseert The Future City Challenge
* genetische variatie, varkens, pigs, wilde zwijnen, genetica, biggen, varkenshouderij Genetische variatie van varkens nog steeds groot

Meer nieuws