Eenden bij Zutphen overleden aan botulisme


Gepubliceerd op 2 september 2015

De dode eenden, die waren gevonden langs de Berkel bij Zutphen, zijn overleden aan de botulisme bacterie type C. Dit blijkt uit het onderzoek, dat het waterschap heeft laten doen naar de eenden. Dit type is niet schadelijk voor mensen of honden, maar wel voor watervogels. De eenden waren
gevonden vlak voor de zwemwedstrijd De Vrije Slag in Zutphen op 15 augustus jl. Deze wedstrijd is toen uit voorzorg afgelast.

Behalve deze eenden waren verder geen andere dode of zieke dieren gevonden. Ook is de temperatuur inmiddels lager en heeft de Berkel een goede doorstroming. De kans is daarom klein dat dit type bacterie zich verder heeft ontwikkeld tot een voor mensen schadelijk type botulisme.

Wel zijn medewerkers van het waterschap extra alert, in het geval dat er meer vogels gevonden worden. Ziet u dode dieren in of langs het water? Raak deze dan niet aan, maar meld dit bij het waterschap. Wij ruimen dode dieren dan zo snel mogelijk op.

Heeft u rond 15 augustus in het water van de Berkel bij Zutphen gezwommen en vertoont u tekenen van misselijkheid, vermoeidheid of heeft u oog- of buikklachten of twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts.