Wateroverlast neemt verder af(02-09-2015)


In de loop van dinsdag 2 september 2015 is de wateroverlast in het rivierengebied verder afgenomen.

Bijna overal staat het water weer binnen de grenzen van de sloten. In Hardinxveld-Giessendam zijn echter enkele gebieden waar nog overlast wordt ervaren. Door het hoge waterpeil in de sloten wordt ook het rioolpeil beinvloed. Diverse huishoudens in Giessendam-west, Over 't Spoor en
Boven-Hardinxveld kunnen daardoor moeilijker gebruik maken van hun sanitaire voorzieningen.

Waterpeil nog te hoog

In het Giessendam-West en Over het Spoor is het waterpeil inmiddels met zo'n 20 cm gezakt. Het peil moet echter nog verder zakken om de rioolproblemen te verhelpen. Het waterschap blijft daarom afmalen . Naar verwachting duurt het nog 1 a 2 dagen voor het waterpeil voldoende is gezakt, zodat
men weer gebruik kan maken van de sanitaire voorzieningen.

In Boven-Hardinxveld is het waterpeil inmiddels al flink gezakt. De aanvullende bemaling bij de Neerpolderseweg zorgt via de sifon onder het Kanaal van Steenenhoek voor extra afmaalcapaciteit. De werking van het riool in Boven-Hardinxveld zal binnen enkele dagen verbeteren.
Het weer

Vanochtend is er een kleine hoeveelheid neerslag gevallen. Deze neerslag heeft nauwelijks invloed op de situatie in het watersysteem. Het waterschap maalt en pompt meer water weg dan er valt. De komende dagen wordt niet veel neerslag verwacht.

De afgelopen dagen heeft het waterschap op diverse plekken voorrang moeten geven aan het verminderen van de wateroverlast in het stedelijk gebied. De aandacht kan nu ook meer uitgaan naar lokale knelpunten in het landelijk gebied.

Liveblog waterschap

Het waterschap rivierenland houdt nog steeds een liveblog bij waar dagelijks meerdere updates worden geplaatst.