SER-voorzitter opent Werkplaats in Rotterdam-Zuid
2 september 2015
SER-voorzitter Mariette Hamer heeft samen met de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg de Werkplaats Rotterdam-Zuid (WRZ) geopend. In vijf jaar tijd worden in de werkplaats 750 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in Rotterdam aan een duurzame baan geholpen. Werkgevers nemen
zelf initiatief, private partijen investeren en nemen het volledige risico. Het Social Impact Bond, waarbij private investeerders investeren in maatschappelijke initiatieven, financiert het initiatief. De overheid betaalt alleen bij bewezen prestaties.
De Werkplaats laat volgens Mariette Hamer zien hoe belangrijk co-creatie, het samendoen, is. "Het mooie van dit initiatief is dat het helpt de afstand te verkleinen tussen de wereld van uitkeringen en de wereld van werk. Dit initiatief begint met de waardering voor de mensen die hier komen.
Werk is essentieel voor juist die groep mensen, maar datzelfde werk is voor velen ook nog (te) ver weg." Hamer prees de Rotterdamse daadkracht. "Hier in het Rotterdamse gaan ze het gewoon doen, ook dat maakt dit initiatief bijzonder."
De aanpak van Werkplaats Rotterdam-Zuid is als volgt: De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het aanleveren van mensen uit de bijstand. De Werkplaats selecteert kandidaten op basis van motivatie. Niet zozeer wat ze kunnen, maar wat ze willen, staat centraal tijdens de selectie.
Geselecteerde kandidaten krijgen direct een arbeidscontract aangeboden en worden ondergebracht bij een van de Rotterdamse bedrijven die deelnemen in de Werkplaats Rotterdam Zuid. Binnen de Werkplaats kan de kandidaat zijn talenten inzetten, wennen aan zijn nieuwe werkomgeving en krijgt hij de
ruimte om zich op positieve wijze te ontwikkelen.
Onderdeel hiervan is de meester-gezel-leerling-systematiek, die senior medewerkers en leidinggevenden in een positie brengt hun ervaring en kennis - hun meesterschap - over te dragen op nieuwe medewerkers. De locatie van WRZ is De Wielslag in Rotterdam-Zuid. Deze locatie is onder meer gekozen
omdat hier ruim 7000 mensen met een uitkering op loopafstand woonachtig zijn. Mensen die aan de slag bij WRZ gaan, krijgen direct een arbeidscontract waardoor ook direct een verbetering van hun financiele situatie ontstaat.
Volgens wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) is dit een mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap. "Het risico voor ons als gemeente is klein. Alleen als het rendement oplevert, gaat het ons geld kosten. Ik hoop van harte dat dat het geval zal zijn."
WRZ is een gezamenlijk initiatief van AM&P Groep, Deloitte, gemeente Rotterdam, Social Impact Finance en FondsDBL.
[IMG] print
[IMG][IMG][IMG]