`Minder aandacht gewone leerlingen door passend onderwijs'

Leraren lopen tegen veel problemen aan sinds de invoering van passend onderwijs. Zo vinden docenten dat ze gewone leerlingen eigenlijk niet de aandacht kunnen geven die ze verdienen, omdat ze meer tijd kwijt zijn met zorgleerlingen. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen wil dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs nu eindelijk de schoolbesturen ter verantwoording roept.

70 procent van de docenten uit het primair en voortgezet onderwijs geeft aan dat passend onderwijs op hun school ten koste gaat van de aandacht voor de gewone leerling. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Algemeen Dagblad in samenwerking met Duo Onderwijsonderzoek. Ruim 1600 mensen -zoals directeuren, docenten en zorgcooerdinatoren- uit het primair en voortgezet onderwijs werden ondervraagd.

Te weinig tijd

Docenten ervaren, een jaar nadat passend onderwijs werd ingevoerd, veel problemen bij de uitvoering. Het ontbreekt ze vooral aan tijd om zowel zorgleerlingen als gewone leerlingen goed te helpen. In het po en vo verwacht meer dan 65 procent van de docenten dat veel zorgleerlingen het uiteindelijk niet redden in het reguliere onderwijs. In het voortgezet onderwijs vindt drie kwart van de docenten dat de werkdruk hoger is geworden en dat ze te weinig kennis hebben (74 procent) om goed te kunnen omgaan met de verschillen in de klas.

De schooldirecteuren en zorgcooerdinatoren zijn positiever over passend onderwijs dan de leraren.

Alarmbellen

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen herkent het beeld, maar vindt de onderzoeksresultaten erger dan gedacht. "Alle alarmbellen moeten nu afgaan", zegt ze. "Wij zijn in principe voor passend onderwijs, maar dan moet je wel de leraren in de gelegenheid stellen het goed te kunnen uitvoeren." De AOb pleit al langer voor kleinere klassen en meer `handen' in de klas.

In het onderzoek is te zien dat bijna alle ondervraagde docenten, 98 procent in het vo en 96 procent in het po, die kleine klassen willen. Verheggen: "We roepen dit al jaren, maar ik vraag mij af wanneer de staatssecretaris ingrijpt en de schoolbesturen ter verantwoording roept. Die moeten laten zien hoe ze de middelen besteden. Het moet niet op het bordje van leraren worden geschoven."

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen gaf bij het radioprogramma Stand.nl commentaar op het nieuws. Terugluisteren kan via deze link. AOb-bestuurder Jose Muijres was bij BNR radio te horen.