Suske & Wiske naar huisartsen en apothekers

Nieuwsbericht | 01-09-2015 | 07:30

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het eerste wachtkamerexemplaar van het stripboek over antibioticaresistentie aan een huisartsenpraktijk in Baarn overhandigd. De komende dagen ontvangen bijna 4.500 huisartsen en 1.900 apothekers in het land een aantal exemplaren van de strip Suske & Wiske: Tante Biotica. Deze zijn speciaal bestemd voor de wachtruimte.

Minister Schippers: "Ik vind het van belang mensen goed te informeren over antibioticaresistentie. Niet alleen over de risico's maar ook wat je er zelf aan kan doen. Een heel simpel voorbeeld: als je antibiotica krijgt maak je kuur dan af."

Publiekscommunicatie antibiotica

Belangrijk onderdeel in de aanpak van antibioticaresistentie is dan ook voorlichting aan de bevolking. In het najaar start een nieuwe publiekscampagne die gericht is op het vergroten van de bewustwording en kennis over de werking en het gebruik van antibiotica. Onderdeel hiervan is de verspreiding onder huisartsen en apothekers van de speciale uitgave van Suske & Wiske: Tante Biotica, die op toegankelijke wijze informatie geeft.

Prioriteit

Het tegengaan van antibioticaresistentie is een belangrijke prioriteit van minister Schippers, ook internationaal in haar contacten met landen als VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, Zweden, China, Rusland en India en met de WHO. De aanpak van antibioticaresistentie vanuit de overheid richt zich op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door antibioticaresistente bacterien: zorg, dieren, voedsel en milieu, de One Health benadering.

Door onzorgvuldig en overmatig gebruik worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking van antibiotica. Gevolg is dat nu nog eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend kunnen worden. Inmiddels vallen in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden door antibioticaresistentie. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, onder andere veroorzaakt door extra ligdagen en isolatiemaatregelen.

Als Nederland in het eerste half jaar van 2016 EU-voorzitter is, staat antibioticaresistentie prominent op de EU-agenda voor de humane gezondheidszorg en veehouderij.