Kans op nieuw antibioticum en behandeling hersenziekte door bijzonde..


Kans op nieuw antibioticum en behandeling hersenziekte door bijzondere wetenschappelijke vondst

Menselijke cel kan toch co-enzym A opnemen

01 september 2015
Onderzoek UMCG

Onderzoekers van het UMCG onder leiding van celbioloog prof. Ody Sibon hebben voor het eerst aangetoond dat menselijke en dierlijke cellen co-enzyme A vanuit hun omgeving of voedsel op kunnen nemen. Bijna alle levende organismen op onze aarde hebben co-enzyme A nodig om te kunnen leven. Deze
bijzondere wetenschappelijke ontdekking kan op termijn leiden tot een nieuw antibioticum en mogelijk een behandeling dichterbij brengen voor de zeldzame hersenziekte PKAN. Sibon publiceert over haar onderzoek in het toonaangevende Nature Chemical Biology.

In ons lichaam vinden allerlei chemische omzettingen plaats die zorgen dat we vetten, eiwitten en suikers kunnen verbranden om zo energie te krijgen om te kunnen bewegen en groeien. Een molecuul dat bij bijna alle levende wezens op aarde hier een centrale rol in speelt is co-enzyme A. Bijna
alle levende organismen op onze aarde hebben co-enzyme A nodig om te kunnen leven.

Tot nu toe was in de wetenschap maar een manier bekend waardoor organismen aan hun co-enzyme A kunnen komen: door het zelf aanmaken van co-enzyme A vanuit vitamine B. Zo is het dan ook in alle studieboeken beschreven.

Sibon en haar groep tonen nu aan dat menselijke en dierlijke cellen wel direct co-enzyme A vanuit hun omgeving of voedsel kunnen opnemen en het dus niet zelf hoeven te maken vanuit vitamine B5. Ook heeft zij het mechanisme uitgezocht hoe cellen dit doen. Sibon: "Cellen met een lage hoeveelheid
co-enzym A groeien niet meer. Wij hebben menselijke cellen in een celkweek aan de buitenkant co-enzym A toegediend en zagen dat de hoeveelheid co-enzym A in de cel steeg, en de cel weer ging groeien. Dit werkt ook in vliegen en wormen. Het kan dus toch, wisten we toen."

Het belang van deze ontdekking zit in twee toepassingen. In tegenstelling tot menselijke cellen, kunnen bacterien het co-enzyme A niet direct opnemen. Bacterien zijn afhankelijk van de eigen co-enzyme A aanmaak en als je deze remt overleven ze niet. Het geven van co-enzyme A samen met een
remmer van de co-enzyme A aanmaak doodt de bacterien maar schaadt de mens niet. Dit verschil tussen mensen en bacterien kan helpen bij het vinden van nieuwe antibiotica waartegen bacterien niet resistent zijn. Verder kan het op termijn leiden tot het vinden van een nieuwe behandeling tegen de
zeldzame hersenaandoening PKAN (Pantothenate Kinase-Associated Neurodegeneration). Deze patienten hebben een genetische aandoening die het omzetten van vitamine B5 naar co-enzym A bemoeilijkt; hierdoor hebben zij waarschijnlijk een tekort aan co-enzyme A. Patienten kunnen in theorie geholpen
worden door hen extra co-enzyme A in de voeding te geven, die door de cellen kan worden opgenomen.

Mede dankzij het wetenschappelijk onderzoek van Sibon is het UMCG recent aangewezen als expertisecentrum voor PKAN. Dit onderzoek past goed in het streven van het expertisecentrum om door middel van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uiteindelijk de patientenzorg verder te kunnen
optimaliseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, (050) 361 22 00